Radovi na Studentskom domu u Nedžarićima dogodine, za Bjelave se traži donator

Fena
Radovi na Studentskom domu u Nedžarićima dogodine, za Bjelave se traži donator
/ EDUInfo/Arhiv
U Studentskom centru Sarajevo stabilizira se finansijsko stanje i uveden je štedljivi sistem funkcioniranja.

Pokrenute su i značajne aktivnosti na ispunjavanju zahtjeva studenata za bolje uvjete smještaja, bolje uvjete za zaposlenike, te na energetskoj efikasnosti i sigurnosti objekata.

Kazao je to direktor Studentskog centra Sarajevo Tarik Curić, te naglasio da im, i uz činjenicu da je studentski standard podignut na viši nivo, teret predstavljaju dugovanja od oko pet miliona KM i oko 1,4 miliona KM kamate prema Poreznoj upravi koji namjeravaju izmiriti što prije.

"Nakon što taj dug bude izmiren ova firma se brzo može stabilizirati, uz stalno praćenje troškova jer je „upravljanje troškovima stup ekonomije“. Naši dugovi prema dobavljačima iznosili su oko tri miliona KM, a gotovo polovina tog iznosa je izmirena. Sukcesivno i kantoni izmiruju dugovanja što ih imaju prema nama, na ime sudjelovanja u finansiranju smještaja i ishrane studenata, a po tom osnovu ukupno potražujemo 1,8 miliona KM", naglasio je Curić.

Precizira da je cilj menadžmenta popuniti i kapacitete koji u dva studentska doma u Sarajevu iznose oko dvije hiljade kreveta. Trenutno imaju oko 1.600 studenata i nastoje im osigurati idealne uvjete za rad.

"Studenti smješteni u našim domovima, svijetla su tačka BiH. Mnogi od njih imaju doktorate ili su magistri iz raznih oblasti, za nekoliko godina mogli bi postati nosioci bh. društva. Zato je važno da im možemo pružiti najbolje standarde za studiranje i toga smo svjesni", naglasio je.

Na mjesto direktora Studentskog centra Sarajevo Curić je imenovan prije četiri mjeseca, a za taj period urađena je reforma javne uprave u tom preduzeću što je, kako je kazao, Kanton Sarajevo trebalo da uradi za sva javna preduzeća još prije deset godina. Svjestan je izazova koji je pred njega postavljen imenovanjem na funkciju direktora i vjeruje da će do kraja mandata biti izmirena sva dugovanja.

"Upravu Studentskog centra s oko 40 zaposlenih, koja je imala sjedište na tri lokacije, smjestili smo na jedno mjesto, a radimo i sistematizaciju. To su moderni načini funkcioniranja, svuda u svijetu", kaže.

Naglašava da Studentski centar zapošljava oko 270 ljudi, isključivo se bave pružanjem usluga, a namjera im je po kvaliteti tih usluga biti na nivou hotelskog smještaja.

Naglašava da je Studentski centar oslobođen PDV-a na smještaj i ishranu. Moraju, kaže, iskoristiti te privilegije i stabilizirati firmu.

Curić smatra da je dobar sistem po kojem Federalno ministarstvo obrazovanja sudjeluje u finansiranju smještaja i ishrane studenata iz Livanjskog i kantona Goražde i studenata iz RS-a, a kantoni sufinansiraju te troškove za studente sa svog područja, ali da treba povećati stopu naplate.

Kaže da će i u novoj akademskoj godini studenti plaćati 150 KM, a sufinansijeri isto toliko na ime smještaja i ishrane u domovima. Smatra to povoljnom cijenom za ovdašnje uvjete.

Upitan za sanaciju objekata Studentskog centra Sarajevo, Curić kaže da je resorno kantonalno ministarstvo uvrstilo objekt u Nedžarićima u projekt utopljavanja a to bi trebalo da bude završeno naredne godine, a za objekt na Bjelavama tražit će donatora.

"Boljim standardima i uvjetima rada povećavamo i broj studenata na Sarajevskom univerzitetu i ponovo ga svrstavamo na zapaženo mjesto u regiji, možda i u Evropi", ističe.

Idu kaže i korak dalje te najavljuje razmjenu studenata s državama EU jer za to imaju kapacitete.

Curić kaže da Studentski centar nudi raznovrsne sadržaje za studente koje će i upotpuniti, a po raznovrsnosti i sadržaju menija prepoznatljivi su, kaže, u regiji, imaju i vlastitu proizvodnju peciva, pita, kolača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije