Sarajevo ponovo postaje sajamski grad: Studenti, otvorena je prilika za posao

H. A.
Sarajevo ponovo postaje sajamski grad: Studenti, otvorena je prilika za posao
U sarajevskom Domu mladih u petak je predstavljen projekt "Sarajevo sajamski grad" i program sajamske djelatnosti za ovu godinu.

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo u ovoj godini najavio je čak šest sajmova, a prvi će bit i održan već naredni mjesec - posvećen drvnoj industriji. 

"Želimo vratiti staro ime našem gradu, značaj, da budemo mjesto svih sajmova. Sajamski grad Sarajevo bavi se organizacijom međunarodnih sajamski manifestacija od 1970. godine, po čemu Sarajevo postaje poznato kao Sajamski grad. Svjesni smo pada u posljednjim godinama, koji je nastao krivicom tržišta, ali i kolektiva Skenderija", istaknuo je Kapo.

Cilj ovog projekta je da, nakon obnove platoa, kompletna Skenderija i sve djelatnosti, zasjaju kao nekad.

"Bitno je biti među pet najboljih u regiji. Nema samo priče, mora se raditi. Nakon pada ledene dvorane, ugrožena je i sajamska dvorana. Na poziciju sam došao u februaru 2016. godine, i tad je već bilo kasno da organiziram sajmove. Tako smo od pola godine počeli planirati ovogodišnje, i pokazat će se - uspješno", kazao je Kapo.

U Sarajevu će se u ovoj godini održati sajmovi posvećeni poljoprivredi, drvnoj industriji, namještaju, ali možda jedna od najboljih vijesti je da se nakon 13 godina u Sarajevo vraća i sajam automobila, i to u maju.

Osim projekta "Sarajevo sajamski grad", bit će realiziran u ovoj godini i projekt "Budi sajamski djelatnik". 

"U ponedjeljak će biti objavljen, najvjerovatnije, poziv za studente završnih godina, ili one koji su stekli zvanje, ali nemaju radno iskustvo. Neka se prijave na naš poziv za volontiranje, koje će, uz prijavu, biti plaćen topli obrok i prijevoz. Tim volonterskim stažom studenti postaju sajamski djelatnici.

Za početak, bit će primljeno pet volontera, a kako budu finansije dozvoljavale, bit će i više.  Nakon godine dana, poslat ćemo zahtjev Vladi Kantona Sarajevo, da zaposlimo za stalno one najbolje", kazao je Kapo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije