Prvi rezultati za općinske vijećnike: Pogledajte liste CIK-a

S. Š. J.
Prvi rezultati za općinske vijećnike: Pogledajte liste CIK-a
AA / Izbori u BiH
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, održani u nedjelju 2. oktobra, iznjedrili su, očekivano, stranačke pobjednike: SDA u Federaciji BiH i SNSD u Republici Srpskoj.

Na sedmim lokalnim izborima u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH glasalo je 1.723.140, odnosno 53,88 posto od 3.263.906 birača upisanih u Centralni birački spisak, podaci su CIK-a.

Prema prvim nepotpunim i nezvaničnim rezultatima koalicija Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) osvojila je 34 načelničke pozicije. Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) je odnijela pobjedu u utrci za 18 načelničkih mjesta. Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila osam načelničkih mjesta.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odnio je izbornu pobjedu u entitetu Republika Srpska.

U međuvremenu, objavljeni su i prvi rezultati kandidata za vijećnike u općinskim vijećima - pogledajte OVDJE.

liste_cik_prscr.JPG - Prvi rezultati za općinske vijećnike: Pogledajte liste CIK-a

Na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH biran je 131 načelnik, 10 gradonačelnika i 3.136 vijećnika. Na kandidacijskim listama nalazilo se ukupno 30.445 kandidata: 418 kandidata za načelnike i gradonačelnike i 29.884 kandidata za općinska vijeća i skupštine opština, odnosno gradska vijeća i skupštine gradova, te 143 za vijećnike iz reda nacionalnih manjina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije