Šantić: Još čekamo izvještaj iz Stoca

Anadolija
Šantić: Još čekamo izvještaj iz Stoca
Anadolija / Ahmet Šantić
Izborni proces na jučerašnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini nije obilježilo nasilje, rekao je danas predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Ahmet Šantić.

"Određene nevladine organizacije" su, prema riječima Šantića, nakon završetka jučerašnjih izbora saopćile da "nikada veći stepen nasilja na izborima u BiH nije zabilježen kao na ovim lokalnim izborima 2016.".

"CIK se ne može složiti s tim, ako posmatramo samo Stolac kao paradigmu svega što se dešavalo, mi to ne želimo. U svim ostalim općinama je izborni proces protekao skoro bez problema. Nasilja nije bilo. CIK je posljednjih dana i jučer imala vanredne sjednice na način da je morala za više od četiri kandidata uzeti akreditacije posmatračima. Toliko o njihovoj dosljednosti", rekao je Šantić.

Kada je riječ o Stocu, izborni proces u tom gradu prekinut u poslijepodnevnim satima gdje je, prema podacima s terena, došlo do fizičkog obračuna između određenog, političkog subjekta sa predsjednikom općinske izborne komisije. U incidentu su povrijeđene dvije osobe, birališta su zatvorena, a izborni proces je prekinut.

Prema riječima Šantića, novih informacija s kojima treba izaći u javnost još uvijek nema jer CIK čeka kriminalistički izvještaj iz tog grada.

Inače, na jučer održanim sedmim lokalnim izborima u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH glasalo je 1.723.140, odnosno 53,88 posto od 3.263.906 birača upisanih u Centralni birački spisak, podaci su CIK-a.

Prema prvim nepotpunim i nezvaničnim rezultatima koalicija Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) osvojila je 34 načelničke pozicije. Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) je odnijela pobjedu u utrci za 18 načelničkih mjesta. Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila osam načelničkih mjesta.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odnio je izbornu pobjedu u entitetu Republika Srpska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije