Ne može im niko ništa...: Ovo su kandidati koji nikad nisu izgubili izbore

L. R.
Ne može im niko ništa...: Ovo su kandidati koji nikad nisu izgubili izbore
AA / Izbori u BiH
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, održani u nedjelju 2. oktobra, iznjedrili su, očekivano, stranačke pobjednike: SDA u Federaciji BiH i SNSD u Republici Srpskoj.

Pojedine stranke gubile su svoje „bastione“, neki su čvrsto zadržali svoje gradove, no nekoliko kandidata za načelnike na ovim izborima svojom je pobjedom potvrdilo da su suvereni vladari lokalnih izbora.

Naime, njih dvadeset i trojica NIKAD nisu izgubili izbore i od 2004, kada su održani prvi lokalni izbori na kojima su građani, svojim glasovima, birali (grado)načelnike, oni su na istoj poziciji.

Najpoznatiji među njima svakako je tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović koji je pobijedio i na ovim izborima, osvojivši sa svojim SDP-om 50 posto glasova.

SDP-ovac Nusret Helić je opet pobijedio i u Gračanici, gdje je osvojio skoro 42 posto glasova.

Hamdo Ejubović u Hadžićima i ove je godine, kao kandidat SDA/SBB, pobijedio. Iako nisu obrađeni glasovi sa još dva glasačka mjesta, Ejubović je osvojio 62,5 posto glasova te protukandidat, skoro sigurno ne može pobijediti.

U Konjicu i na ovim izborima slavi Emir Bubalo (SDA/SBB) sa 54 posto osvojenih glasova – baš kao i njegov stranački kolega Salem Dedić koji je ponovo pobijedio u Jablanici (46 posto glasova).

Na Palama, u općini koja pripada FBiH, i ove je godine pobijedio Asim Zec koji kao kandidat SDA (ove godine u koaliciji sa SBB) pobjeđuje već 12 godina. U ovoj općini su obrađena sva biračka mjesta: Zec je osvojio 52,8 posto glasova, a njegov protukandidat Salko Obhođaš (nezavisni) osvojio je 47 posto glasova.

Nermin Ogreščević ponovo je pobijedio u Cazinu. Na izborima 2004. se kandidovao i pobijedio kao kandidat SDA, a potom je prešao u A-SDA i kao njihov kandidat pobjeđuje od 2008. Obrađena su 73 glasačka mjesta – šest još nije, no Ogreščević ima 57,7 posto glasova, a Almin Handanagić (SDA/SBB) 40 posto glasova.

Sead Muminović koji je samo 2004. pobijedio kao nezavisni kandidat – nakon toga se priključio SDA, i ove je godine u Čeliću osvojio najviše glasova: 56 posto (čekaju se još glasovi s tri biračka mjesta).

U Teočaku su prebrojani svi glasovi: aktuelni načelnik Tajib Muminović i kandidat SDA/SBB osvojio je 68 posto glasova. Njegov protukandidat, Memšo Čeliković iz SDP-a osvojio je tek 31 posto.

U federalnoj općini Foča i opet je pobijedio Zijad Kunovac (SDA/SBB). Sva su biračka mjesta obrađena: Kunovac je osvojio 54,4 posto glasova, a protukandidat Esed Radeljaš osvojio je 45 posto glasova.

Mato Zovko iz HDZ-a BiH i ove je godine „izdominirao“ u Žepču. Osvojio je skoro 54 posto glasa, a još se broje glasovi s tri glasačke mjesta.

Hasan Ajkunić iz Bugojna je na izborima 2004. i 2008. pobjeđivao kao kandidat SDA, dok 2012. te ove godine pobjeđuje kao nezavisni kandidat – čekaju se još glasovi s tri biračka mjesta. On je osvojio 46 posto glasova, a protukandidat Asmir Karadža (nezavisni) tek 27 posto glasova.

U Livnu se još čekaju glasovi s osam biračkih mjesta. Prema glasovima obrađenim sa 31 biračkog mjesta, pobjednik je Luka Čelan koji s HDZ-om u ovoj općini pobjeđuje četvrti put zaredom.

Milorad Simić (SNSD) također slavi u Derventi. Već četvrti put je izabran za načelnika ove općine i osvojio je 64 posto glasova.

Obren Petrović iz SDS-a također je suvereni vladar Doboja, nakon prebrojanih glasova sa 103 biračka mjesta, Petrović je osvojio 54 posto glasova: njegov protukandidat Milorad Živković iz SNSD-a, osvojio je 43 posto glasova.

SNSD je i ove godine slavio u Modriči gdje njihov kandidat Mladen Krekić, nakon skoro svih prebrojanih glasova, vodi s 52 posto osvojenih.

Vasilije Perić iz Ugljevika (SDS) vodi sa 78 posto osvojenih glasova, ali napominjemo da su prebrojani glasovi sa samo jednog biračkog mjesta. Čekaju se još glasovi sa 28 lokacija.

I u Bratuncu je novi/stari načelnik, SDS-ov kandidat Nedeljko Mlađenović koji je osvojio skoro 40 posto glasova.

HDZBiH je i ove godine slavio u Kiseljaku, gdje je njihov kandidat Mladen Mišurić ponovo izabran za načelnika sa osvojenih 62 posto glasova.

Ni u Širokom Brijegu nije bilo velike dileme. Novi/stari načelnik je HDZ-ovac Miro Kraljević sa osvojenih 68 posto glasova.

Njegov stranački kolega Nevenko Barbarić odnio je četvrtu pobjedu u Ljubuškom, gdje je u nedjelju osvojio 53 posto glasova. Isto je i u Ravno gdje je pobijedio Andrija Šimunović, također iz HDZ-a, sa osvojenih 84 posto glasova.

Još jedan „vječni“ načelnik je i u Gacku – Milan Radmilović, SDS-ovac, koji je pobijedio s 51 posto osvojenih glasova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije