KS / Prostor u blizini Darive u Sarajevu će biti atraktivno izletište?

22. 08. 2019. u 13:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 57

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović obišli su lokalitet Vakufa Isa-bega Ishakovića, u blizini Darive, s desne strane Miljacke, saopšteno je iz ove lokalne zajednice.

Kako je navedeno u saopštenju, načelnik Hadžibajrić i ministar Filipović su razgovarali o eventualnom uređenju ovog prostora koji ima velike potencijale da postane izletište nadomak Bentbaše i starogradske jezgre.

Ibrahim Hadžibajrić, Damir Filipović, Sadrudin ef. Išerić - undefined

Foto: Općina Stari Grad: Ibrahim Hadžibajrić, Damir Filipović, Sadrudin ef. Išerić

Hadžibajrić je kazao da Općina Stari Grad ulaže značajne napore u očuvanje kulturno-historijskih spomenika i sačuva od zaborava historiju i tradiciju.

"Prošle godine u julu mjesecu smo izvršili revitalizaciju historijskog puta, pješačke staze od Bentbaše preko Babića bašče do Kozije ćuprije. Dobro bi bilo nastaviti hortikulturno uređenje ovog prostora, kao i prostora uz samu rijeku Miljacku. Svakako, prije bilo kakvih radova moramo provjeriti imovinsko pravne odnose i mišljenje struke", kazao je Hadžibajrić.

Ibrahim Hadžibajrić, Damir Filipović, Sadrudin ef. Išerić - undefined

Foto: Općina Stari Grad: Ibrahim Hadžibajrić, Damir Filipović, Sadrudin ef. Išerić

Filipović je istog mišljenja. Smatra da bi od ovog prostora, kada bi se uredio, imali korist svi građani Kantona Sarajevo.

"Ovdje sam sa načelnikom Hadžibajrićem i imamom Išerićem da zajedno vidimo koji su to prostori kojim raspolažu Općina i Vakuf. Ako utvrdimo da ne postoje pravne smetnje, odnosno da se neće prekršiti zakoni o zaštiti prirode i okoliša, Ministarstvo na čijem sam čelu će također pristupiti radovima uređenja“, istakao je Filipović.

Dio ovog zemljišta je u vlasništvu Vakufske direkcije. Dobar poznavatelj lokaliteta hafiz Sadrudin efendija Išerić, imam Careve džamije, bi volio da se ova prirodna ljepota približi svim građanima, što je i kazao prilikom obilaska.

KOMENTARI (1)