Projekat vrijedan 3,5 miliona KM: Kanton Sarajevo dobija najmoderniji Centar za udomljavanje pasa

6
Radiosarajevo.ba
Projekat vrijedan 3,5 miliona KM: Kanton Sarajevo dobija najmoderniji Centar za udomljavanje pasa
Foto: Vlada KS / Kanton Sarajevo dobija najmoderniji Centar za udomljavanje pasa u Prači

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar privrede KS Zlatko Mijatović i direktorica KJP Veterinarska stanica Nasiha Spahić obišli su radove na izgradnji novog Centra za udomljavanje pasa u Prači.

Kako je istaknuto prilikom obilaska gradilišta, ovaj projekt ima ključnu ulogu u rješavanju problema napuštenih pasa u Kantonu Sarajevo. Vlada KS projekt podržava sa 3,5 miliona KM.

"Vlada Kantona Sarajevo gradi najmoderniji centar za udomljavanje pasa. Centar u Prači postaje mjesto gdje se rađaju sretne priče s novim počecima", rekao je premijer Uk tokom posjete Centru, čija se prva faza izgradnje privodi kraju.

Policija otkrila nove detalje nakon što je izvučeno tijelo iz rijeke kod Sarajeva

Policija otkrila nove detalje nakon što je izvučeno tijelo iz rijeke kod Sarajeva

Nakon što su srušeni objekti starog i neuslovnog azila za pse, te izvršena priprema gradilišta, u toku je izgradnja tri paviljona namijenjena za smještaj pasa. U drugoj fazi predviđeno je opremanje glavnog objekta i izgradnja dodatna dva paviljona za smještaj pasa, dok će se u trećoj fazi pristupiti vanjskom uređenju prostora, nakon čega će biti upriličeno svečano otvorenje Centra.

"Izgradnjom novog Centra želimo pružiti sigurno sklonište za napuštene pse, ali i poticati njihovo udomljavanje, stvarajući time prostor gdje ljubav prema životinjama može zaživjeti u punom sjaju", rekao je ministar privrede KS Zlatko Mijatović.

Centar u Prači funkcionište na principu „No kill“ prihvatilišta i poštuje sve standarde humanog zbrinjavanja pasa.

"Napominjem, Ministarstvo privrede KS svake godine implementira programe besplatne sterilizacije i kastracije pasa i mačaka lutalica, njihove vakcinacije, identifikacije i drugih mjera zdravstvene zaštite. Po tretmanu psi i mačke se ne vraćaju na ulicu nego se odvode u prihvatilišta, odakle dalje budu zbrinuti odnosno udomljeni", dodao je ministar Mijatović.

U narednom periodu Ministarstvo privrede će zaključiti sporazume s veterinarskim stanicama koje će raditi na implementaciji ovih mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije