Ministar Kurić: Ne znam čime više da nagradimo naše zlatne obojkaše

B. R.
Ministar Kurić: Ne znam čime više da nagradimo naše zlatne obojkaše
Foto: Radiosarajevo.ba / Ministar Mirvad Kurić o sportu u kulturi u KS

O stanju u kulturi i sportu u Kantonu Sarajevo je govorio resorni ministar Mirvad Kurić.

Obraćanje Kurića je uslijedilo nakon što je opoziciona Stranka demokratske akcije optužila Ministarstvo na čijem je čelu za nepotističko dodjeljivanje 200.000 maraka za djelovanje Instituta za kulturu i umjetnost.

Stranka demokratske akcije tvrdi da je Institut blizak Našoj stranci. Vlada Kantona Sarajevo je odgovorila da će se novac dodijeliti transparentno, dok je Savez za bolju budućnost poručio da će preispitati status Kurića kao njihovog člana.

Ovo je bila jedna u nizu press konferencija zvaničnika Kantona Sarajevo koji su govorili o stanju u institucijama i javnim preduzećima.

Kurić je obećao je da će uskoro biti potpisan kolektivni ugovor za radnike koji rade u djelatnosti kulture, što će se desiti prvi put.

Ukazao je na mogućnost povećanja plata za ove radnike. Naglasio je da će se u projekat gradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi uključiti UNESCO i jedna italijanska razvojna agencija.

Smatra da bi zgrada Muzeja mogla biti vrlo skoro napravljena.

Poručio je da postoje veliki problemi u odnosima prema sportskim savezima jer je, kako je rekao, nekada vrlo teško ostati u zakonu u cilju podrške ovim kolektivima.

Osvrnuo se i na uspjehe reprezentacije u sjedećoj odbojci.

"Mi ćemo ih, naravno, podržati i dočekati. Ali ne znam šta više da im ponudimo s obzirom na brojne uspjehe...", rekao je Kurić.

Prema njegovim riječima, od kada je osnovano Ministarstvo, nije uređen finansijski izvještaj njegovog rada do septembra 2018. godine.

"Izvještajem je rad ocijenjen s rezervom. Uglavnom su se zamjerke odnosile na izvršenje uplate za gradnju bazena na Dobrinji. Zašto smo uplate izvršili početkom 2019., a ne 2018.? Da pojasnim, bez odluke Skupštine koja je bila 2019. nismo mogli uplatiti sredstva", objasnio je Kurić. 

Komentarisao je, kako je rekao, nejasnoće koje su postojale u vezi budžeta Ministarstva. Smatra da javnost nekada nema predstavu kako nastaje i kako se realizuje budžet. Podsjetio je da svaki skupštinski zastupnik ima mogućnost da predloži stavke za budžet.

Tvrdi da ne postoje stavke u budžetu koje nisu nenamjenski dodijeljene, te da finansijska sredstva nikome nisu unaprijed dodijeljena.

"Prije, do mog dolaska su svima bili zagarantovana sredstva - onima koji su bili u budžetu. Kada sam došao 2016. godine to se promijenilo. Sada se zahtijeva popunjavanje aplikacije kojom se obavezuje na odgovornost prilikom konkurisanja za budžetska sredstva", naglasio je Kurić.

Odnosi se to i na 200.000 maraka koja su bila planirana za Institut za razvoj kulture odnosno da će ona biti prenamijenjena za udruženja koja se bave djecom s poteškoćama u razvoju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije