Vlada KS na Bjelašnici otkrila detalje o kriminalu u javnim preduzećima u Sarajevu

O. K.
Vlada KS na Bjelašnici otkrila detalje o kriminalu u javnim preduzećima u Sarajevu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / S pressa na Bjelašnici

Ministri u Vladi KS zajedno sa direktorima javnih preduzeća održali su danas press konferenciju na Bjelašnici, gdje su predstavili stanje u javnim preduzećima.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić otkrio je detalje o poslovanju KJKP Vodovod i kanalizacija doo Sarajevo i KJKP Rad.

"Nakon brojnih opstrukcija koje smo imali od stare uprave imenovali smo novu u ViK-u. Kada sam došao na mjesto ministra, zatekli smo 3,8 miliona KM za obnovu kanalizacione mreže u KS. Utrošeno je bilo samo 104 hiljade. Kada sam upitao tadašnju direktoricu šta je problem, ona je rekla da im padaju tenderi i da za to nije znala razloge.

Mi smo potom imali sastanak sa EBRD-om i ti radovi su trebali krenuti u februaru, ali je zbog nemara direktorice tender promašen za cijela 24 sata. Brutalno su optužili EBRD da je zatvorio tender ranije, da bi se na kraju ispostavilo da je to uradio ViK", kazao je Mandić.

 Dotakao se i isključenja vode hotelima Ilidža i Terme.

"Odjel za kontrolu i nadzor je tokom prošle godine vršio nadzor na potrošnji vode na ovim hotelima i u januaru 2018. izvršena je kontrola vodomjera koji je pokazao je da njegovi mjerači nemaju plombu što znači da nemaju pravo da mjere vodu zbog nelegalnih vodomjera. Zbog manipulacije sa ventilima ViK je otkrio da isti hoteli imaju dva rezervoara i tako vrše napajanje.  Analizom je utvrđeno da je voda u bunarima ustvari voda iz vodovoda ViK-a a ne iz njihovih bušotina kako su tvrdili. Ponovo smo jučer izvršili kontrolu i utvrđeno je da imaju dvojni sistem vodosnadbijevanja, ViK ga je pokušao isključiti, ali je to vlasnik zaustavio nakon čega su radnici ViK-a pozvali policiju, ali ponovo voda nije mogla biti isključena", istakao je Mandić.

Na pitanje o ispravnosti vode u Kantonu, Mandić je odgovorio: "Kolega Marić je s pravom zabrinut i to razumijem, ali naše analize ne pokazuju da je voda zagađena."

Zatim je govorio Kenan Magoda, novoimenovani direktor ZOI'84. 

"Prilikom preuzimanja vidio sam da je gubitak firme ZOI '84 oko 10 miliona. Ono što je također otežavajuće jeste da je stari direktor, pred svoju smjenu, u stalni radni odnos zaposlio 16 osoba. Problemi koje imamo su projekti koji su započeti a nikada nisu sprovedeni, kao što je šestosjed na Bjelašnici i mnogi drugi problemi. Pored svih problema koje imamo nastojimo da i dalje radimo i nadam se da ćemo imati podršku javnosti da pokažemo kako se odnosi prema javnoj imovini", kazao je Magoda.

Direktor Turističke zajednice KS Nermin Muzur kazao je da je stanje u TZ na zavidnom nivou.

"Zatekli smo stanje kakvo smo zatekli, Vlada je naredila inspekciju, zatekli smo razne nepravilnosti. Što se tiče famoznog kioska, mi ćemo u narednom periodu krenuti u pravu borbu i vidjeti kolika je stvarna vrijednost tog tourist info centra. Nova informacija je i da je bivša uprava tražila od suda da se vrati na posao, što je sud odbio.

Mi se polako pripremamo za ljetnu sezonu i mi ćemo tražiti izvještaje za svaku marku koja je utrošena u promociju KS, a nije opravdana. Jedan apsurd koji smo zatekli jeste da se prestao voditi registar uplate boravišne takse, a to je osnovni izvor finansiranja. Angažirat ćemo inspekciju da vidimo koji to hoteli imaju koliko posjetilaca a koliko uplaćuje boravišnih taksi", ustvedio je Muzur.

Mandić je potom otkrio i pravi razlog današnjeg okupljanja na Bjelašnici.

"Lokacija na kojoj se nalazimo je u vlasništvu KJKP Rad. Vi vidite kako rade radnici ovog preduzeća, koliko problema imaju, a ovaj objekt iza nas košta milion maraka", kazao je Mandić.

Objekt KJKP Rad Bjelašnica - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Objekt KJKP Rad Bjelašnica

Iako je, kako je kazao Mandić, objekat napravljen za korištenje od strane radnika KJKP Rad, u ovom objektu niko ne radi. Također, prostorije su se mogle služiti samo uz odobrenje direktora.

"Optužuju nas da ne želimo da izgradimo Memorijalni centar na Žuči, a oni su dali milion za ovaj objekat. Napravit ćemo mi i Memorijalni centar Žuč, ali i razotkriti kriminal u ovom preduzeću i ovom Kantonu", rekao je Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije