Reakcije / Forto odgovorio SDA: Ovo je samo panična reakcija na naše odlične rezultate

02. 07. 2019. u 11:41:00 E. H.

Shares: 267

Napadi koji dolaze iz redova Stranke demokratske akcije (SDA) su tendenciozni i dio su kampanje diskreditacije ove vlade, kazao je za Radiosarajevo.ba premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Ovo je izjavio povodom saopćenje Kantonalnog odbora SDA Sarajevo u kojem aktuelnu Vladu KS na čelu s Fortom prozivaju za navodne malverzacije u vezi s dodijeljivanjem koncesija.

Podsjećamo, medijima je stiglo sapćenje s naslovom „Biščević-Tokić: Neka Forto objasni šta je na Vladi 'završavao' za svoju bivšu firmu NEXE“.

SDA pozvala Fortu da objasni šta je "završavao" na Vladi za svoju bivšu firmu

Riječ je o reakciji zastupnice SDA u Skupštini KS Jasmine Biščević-Tokić, a mi njen upit Forti objavljujemo u cjelosti, bez intervencija:

Sjednica Skupštine KS - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Sjednica Skupštine KS

„Povodom bahate izjave premijera KS Edina Forte da su razumne kritike koje su javnost i građani uputili na račun Vlade KS – nekakve «konstrukcije», želimo ovim putem upoznati javnost i građane o još jednoj velikoj aferi, čiji su glavni akteri premijer Forto i Vlada KS. Na 17. sjednici ove Vlade KS, kojom je predsjedavao Forto, usvojen je zaključak o prenosu prava i obaveza iz Ugovora o koncesiji (za eksploataciju mineralne sirovine dolomita) sa firme NEXE na firmu Amina Trade.

Ništa ne bi bilo sporno da premijer Forto nije pokušao da protivno zakonu završi ovaj posao za firmu NEXE, čiji je bio dugogodišnji direktor, pa čak i u vrijeme kad je bio zastupnik. Zakon precizno kaže da, prije potpisivanja ovakvog ugovora, mora biti pribavljeno mišljenje Pravobranilaštva KS i na temelju njega zauzet stav Vlade i Skupštine, jer ne mogu same firme prenositi pravo o koncesiji.

Ništa od toga nije urađeno, firme su protivno zakonu same sklopile ugovor 26. marta. Čak su u član 13. tog ugovora stavile da odmah stupa na snagu, bez obzira na zakon i mišljenje Pravobranilaštva, Vlade i Skupštine, a Forto je, mjesec dana nakon svega, 25. aprila, naknadnim odlukama pokušao da «pokrije» nezakoniti ugovor.

Nakon što je na Vladi, bez pozitivnog mišljenja Pravobranilaštva «progurao» odluku, pokušao je progurati to i na Skupštini, ali sve je postalo sumnjivo kada smo na sjednici SKS otkrili da je u Vladinom obrazloženju prijedloga lažno navedeno da postoji pozitivno mišljenje Pravobranilaštva, što je flagrantni pokušaj obmane Skupštine, javnosti i građana.

Kada je predsjedavajući SKS Elmedin Konaković shvatio da je ovdje Fortina Vlada uhvaćena u lažima i pokušaju prikrivanja nezakonitih poslova, hitno je povučena tačku sa dnevnog reda, čime je potvrđeno da se radi o mutnim poslovima. Ali to ne smije biti kraj, već tek početak priče, i što se tiče pravosudne i što se tiče političke odgovornosti.

Za početak, premijer Forto mora podhitno odgovoriti javnosti i građanima zašto je pokušao da prikrije nezakoniti ugovor o koncesiji za svoju bivšu firmu NEXE, koji tertira eksploataciju u vrijednosti od više stotina hiljada KM. Ne mogu se odluke o koncesiji dodjeljivati, protivno zakonu i za njegove privatne poslovne interese, jer je to imovina svih građana kojom se mora upravljati u skladu sa zakonima."

Upitali smo premijera Fortu za komentar, on je za Radiosarajevo.ba istakao da su „sve informacije vezane za pomenutu tačku dnevnog reda dostupne još od same pomenute sjednice Skupštine“.

„Proceduralne greške su počinili zaposlenci ministarstva. Greške će biti ispravljene i tačka vraćena na dnevni red. Napadi koji dolaze iz redova Stranke demokratske akcije (SDA) su tendenciozni i dio su kampanje diskreditacije ove vlade. Kampanja je panična reakcija ne samo na naše odlične rezultate, već i na činjenicu da uživamo ogromnu podršku građana“, poručio je Forto.

KOMENTARI (4)