KJKP Pokop: Cijena izrade nišana i spomenika oko 1.000 KM

J. Ć.
KJKP Pokop: Cijena izrade nišana i spomenika oko 1.000 KM

Sarajevsko komunalno preduzeće Pokop održava, upravlja i gazduje s devet aktivnih komunalnih grobalja, a to su Bare, Vlakovo, Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko, Sveti Arhangeli Georgije i Gavrilo, Sveti Mihovil i Obad.

Ovo preduzeće raspolaže s 110.000 iskorištenih, rezerviranih i slobodnih  grobnih mjesta, kada je riječ o grobljima kojima upravljaju i gazduju.

"Izradu temelja mogu naručiti srodnici, zainteresirana lica ili angažirani kamenorezac na izgradnji nadgrobnog spomenika. Na gradskom groblju Vlakovo radi se i popločavanje staze oko spomenika i nišana kulir pločama koje su unificirane i određene urbanističkim projektom groblja Vlakovo. Ovisno o materijalnoj situaciji zainteresiranih lica, ljudi veoma često prije izgradnje nadgrobnih spomenika, najprije rade izradu armirano-betonskih temelja", kazala je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica KJKP Pokop Najda Vranić Beširević. 

Izrada ovih temelja iznosi 425.46 KM s PDV-om, dok je izrada armirano-betonskih temelja s popločavanjem staze oko spomenika ili nišana kulir pločama, 755.20 KM s PDV-om.

Rok za izradu temelja i popločavanje staze je 15 dana, iako u većini slučajeva, kako kaže,  završe i ranije, naravno u ovisnosti o vremenskim uvjetima i broju podnesenih zahtjeva.

Cijena izrade armirano-betonskih temelja ista je na svim grobljima uz dodatak popločavanja staza kulir pločama na groblju Vlakovo.

"Održavanje grobnog mjesta, spomenika ili nišana u obavezi je osobe koje se brine za njega. Ostećenja uzrokovana vremenskim uvjetima, starosti ili kao posljedica bilo čega na šta KJKP Pokop nema utjecaja, popravljaju osobe koje se brinu za to grobno mjesto, odnosno onaj koga angažiraju sami, iako naše preduzeće nerijetko i sam učini što može", pojasnila je. 

Preduzeće Pokop je zaduženo i za popravku oštećenih nadgrobnih spomenika, vrstu rekonstrukcije i popravku.

pokop.jpg - undefined

"Upravo smo ovih dana završili sanaciju spomenika i nišana, koje su vandali početkom ove godine oštetili. Pokop je odmah angažirao vještaka građevinske struke kako bi procijenio nastalu štetu, prijavio ovaj vandalizam policiji, a nišane i spomenike sanirao i popravio iz vlastitih sredstava", istaknula je Vranić Beširević.

Vlasnica sarajevske klesarske radnje Sanela Ćatić-Šehić nam je kazala kakva je procedura podizanja nišana i spomenika kada su privatne klesarske radnje u pitanju.

"Ako to isključivo na gradskom groblju poznato je da jedan dio novca ide KJKP Pokopu. To je dio za temelj i ploču koji košta 755.20 KM plus 200 KM dozvola koja također ide ovom preduzeću", kazala je Ćatić-Čehić.

Da bi klesar ušao i postavio taj naručeni spomenik ili nišan koji odabere kupac, kaže, radovi prema njima su 955.20 KM.

"Što se tiče naših radova tu idu klesarke usluge, oblik nišana, slova, gredice i ostalo kreće se od 750 KM pa naviše. Dakle, tu je uračunat kamen, prijevoz, ugradnja i sve ostalo što ide uz to", istaknula je te dodala da je to standard koji se radi na Vlakovu, dok je na drugim gradskim grobljima temelj 425.50 KM te isto ide dozvola 200 KM za KJKP Pokop.

Sarajlije se odlučuju kupiti jeftinije spomenike

"Najjeftinija varijanta jeste ta da se nišani sami stave u bazne stope. U tom slučaju Pokopu ide 130 KM za otkop stopa te 100 KM za dozvolu. Za kompletan paket mi dajemo za nekih 650 do 700 maraka", rekla je Ćatić - Šehić.

U slučaju oštećenja spomenika, kazala je kako se daje garancija na dio radova.

"Ako je to na gradskom groblju dajemo garanciju, a ako vršimo radove na nekom lokalnom groblju u Sarajevu ili okolici onda dajemo garanciju i na temelj, jer mi izvodimo temelje. Na primjer ako postavljamo spomenik ili nišane na Grlića brdu, groblju Bakije i sl. temelje radimo mi, tj. klesari dok na gradskim grobljima to isključivo radi preduzeće Pokop", pojasnila je Sanela Ćatić - Šehić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije