Premijer Uk: Vlada je na tragu da riješi status Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka

0
Radiosarajevo.ba
Premijer Uk: Vlada je na tragu da riješi status Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka
Foto: Vlada KS / Konferencija mladih preživjelih od raka

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk prisustvovao je danas početku Regionalne konvencije mladih preživjelih od raka u Sarajevu, koju organizira Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka", pridruženi partner EU-CAYAS-NET projekta.

Kako su poručili organizatori događaja koji je okupio mladi preživjele od raka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije, da bi se pozabavili nejednakostima širom Evrope, žele dodatno ojačati, izgraditi i osnažiti lokalne zajednice preživjelih u regijama u kojima one ili ne postoje, ili je učešće u mrežnim događajima veoma ograničeno zbog jezične barijere.

Govoreći o procesu liječenja mladih osoba i periodu koji nastupa nakon toga za njih i njihove porodice, direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikret Kubat danas je naglasio kako su oni u svom udruženju spojili mladost i iskustvo, da to dobro funkcionira, da su realizirali mnoge uspješne projekte, unijeli promjene i da mogu biti dobar primjer ostalima.

Kamere uhvatile Baždarevića na tribinama u Sloveniji, navodno je pronašao novi posao

Kamere uhvatile Baždarevića na tribinama u Sloveniji, navodno je pronašao novi posao

Uvijek budite ambiciozni, postavite velike ciljeve ispred sebe. Iskreno, pravedno se borite, jer vi ste hrabri, vi ste šampioni, vi ste pobjednici“, poručio je direktor Kubat učesnicima konvencije.

Zahvalio je premijeru Uku na dolasku i Vladi Kantona Sarajevo na podršci koju udruženje dobiva.

Srce za djecu oboljelu od raka: Mališani iz Sarajeva donirali kosu za male heroje

Srce za djecu oboljelu od raka: Mališani iz Sarajeva donirali kosu za male heroje

„Gradimo partnerski odnos, to i vi morate raditi u vašim zemljama. Mi jesmo promjena, ali nam trebaju institucije kako bi te promjene proveli. Moramo svi zajedno raditi na boljim uslovima liječenja, na praćenju kasnih posljedica“, naveo je direktor Kubat. 

Pozdravljajući mlade učesnike konvencije, koje je nazvao pobjednicima, premijer Uk je naveo kako je događaj koji ih je okupio u Sarajevu veoma bitan s više aspekata. Naglasio je koliko suosjeća s onim što su prošli mladi koji su bolovali od raka i njihovi roditelji.

„Hvala Bogu da ste pobijedili u tim životnim iskustvima. To je nauk svima nama da trebamo djelovati sistemski. Iako je to, s obzirom na uređenje naše države, veoma teško i izazovno, ono što Vlada Kantona Sarajevo može uraditi jeste pružanje ruke Udruženju 'Srce za djecu oboljelu od raka', što činimo duže vrijeme. Na tragu smo i da riješimo status udruženja, što će olakšati njegovo funkcioniranje“, naveo je premijer Uk.

Među ostalim, na otvaranju konvencije obratile su se i predstavnice evropskog ogranka Childhood Cancer International (CCI) Lejla i Arnela Kamerić. CCI okuplja sva udruženja roditelja i prijatelja djece oboljele od raka u cijelom svijetu, a CCI Europe je partner u projektu koji sufinansira konvenciju koja se održava u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije