Premijer Konaković o redukcijama vode, o stanju u Vodovodu...

Radiosarajevo.ba
Premijer Konaković o redukcijama vode, o stanju u Vodovodu...
AA / Elmedin Konaković
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković oglasio se na svom Facebooku povodom redukcija vode u Sarajevu, ali i o stanju u KJKP Vodovod i kanalizacija.

Njegov status objavljujemo u cjelosti:

„Kad na Google ukucate 'Sarajevo u nedjelju bez vode' i dodate godinu, pojave se naslovi koji pokazuju da je 2015, 2014, 2013. i još nekoliko godina unazad, praksa da se ispituju elektroenergetska postrojenja u VIK-u i da je grad svake godine bez vode tog dana. Posljednjih godina uvijek nedjeljom.

2015, 2014, 2013, 2012, 2011. imali smo dnevne redukcije vode; 2016. nismo imali dnevne redukcije.

U pet općina smo počeli rekonstrukciju vodovodne mreže u koju niko nije investirao ni marku skoro 16 godina.

Izdvojili smo iz vodnih naknada pet miliona KM. Općine su izdvajale dodatna sredstva.

U centralnim dijelovima grada nakon rekonstrukcije mreže u Obali Kulina bana nije bilo ni noćnih redukcija i sačuvali smo 50 l/sec koju smo na tom potezu gubili.

Naredne godine počinjemo implementaciju EBRD kredita, prva tranša 20 miliona KM, rekonstruirat ćemo četiri puta više mreže nego ove godine. I izdvojit ćemo još novca iz budžeta Kantona Sarajevo.

Od menadžmenta VIK-a tražimo mnogo ozbiljniji pristup u borbi protiv nelegalnih potrošača, krenuli su dobro, trenutno nismo zadovoljni tim segmentom.

Intervenirali smo prije nekoliko mjeseci jer broj otklonjenih kvarova nije bio ni blizu zadovoljavajući, posljednja informacija iz VIK-a govori da su taj segment popravili. Još nekoliko zahtjeva koje smo postavili menadžmentu VIK-a ocjenjivat ćemo u narednim mjesecima, do usvajanja izvještaja na Skupštini KS-a.

U budžetu za 2017. planiramo izgradnju regionalnog vodovoda u Trnovu i zahvate na Peračkom vrelu u Vogošći. Nakon ta dva zahvata nećemo pumpati vodu na Bjelašnicu i u Vogošću, oslobodit ćemo značajne količine za ostatak grada i smanjit ćemo troškove električne energije.

Daleko smo od zadovoljavajućeg stanja, ali smo počeli rješavati najveći problem u Kantonu Sarajevo.

Pomaci se već vide, nastavljamo još jače iduće godine.

U toku rekonstrukcije - bit će još redukcija.

Do potpune sanacije stanja - bit će još redukcija.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije