Ljeto u zoo vrtu: Ni lavovi, ni vučica - merkati su zvijezde Pionirske

F.Z., N.Ka.
Ljeto u zoo vrtu: Ni lavovi, ni vučica - merkati su zvijezde Pionirske
Pionirska dolina, jedini zoološki vrt u glavnom gradu naše zemlje, iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjeta. Sarajlije i turisti koriste lijepo vrijeme, za bijeg od gradske vreline.

Vedad Škapur, rukovodilac Pionirske doline rekao je za Radiosarajevo.ba da je sve veći broj turista koji posjećuju zoološki vrt, a najveći broj je onih sa Bliskog istoka.

Životinje u ovom zoološkom vrtu, smatra on, dobijaju vrhunsku uslugu, svježu hranu i pažnju stručnog osoblja.  Zanimljivo je da životinje prepoznaju radnike koji svakodnevno brinu o njima i donose im hranu.

Svi koji dođu imaju priliku vidjeti vučicu, medvjeda, lemure, majmune, klokane, antilope, lame, merkate, divlju afričku mačku i mnoge druge životinje koje ne žive na našim prostorima.

Zvijezde zoološkog vrta, prema riječima Škapura, su merkati i dodao je da je takva situacija i u cijelom svijetu, te da se ove zanimljive životinje u prvih pet "najpopularnijih" životinja u svijetu.

Jedna od najstarijih životinja je majmunica macaca mulata koja ima 32 godine, a da i ona dobiva svu pažnju i ljubav potvrđuje činjenica da oni u prirodi dožive maksimalno 20 godina.

"Mnogi se žale da su naši majmuni bolesni. Samo što ljudi ne znaju da su majmuni koji borave ovdje stari i preko 20 godina, a imamo samo jednu ženku koja ima 14 godina. Tako da imamo i onih kojima je od starosti počelo opadati krzno", kazao Škapur.

U Pionirskoj dolini nalazi se i mlada vučica koja je spašena i koja se svakim danom sve više oporavlja.

Najavljeno je da će ponudu našeg zoološkog vrta obogatiti i bengalski tigar, a planova je puno za budućnost, samo što još uvijek ne mogu govoriti o drugim životinjama koje bi voljeli nabaviti.

"Bengalski tigar bi trebao do početka zime stići u Sarajevo. U septembru je godišnja Asocijacija zooloških vrtova na kojoj će se razmatrati mogućnost nabavke novih životinja, ali ne možemo još govoriti o čemu se radi", kazao je Škapur.

Zoološki vrtovi širom svijeta su dio turističke ponude, a mnogi stručnjaci tvrde da dobar zoološki vrt produžava boravak turiste u gradu. Iz tih razloga uposlenici se nadaju da će Vlada Kantona Sarajevo od naredne godine obezbijediti više sredstava za rad Pionirske, jer bi to doprinijelo poboljšanju turističke ponude Sarajeva.

Govoreći o problemima, Škapur nam je naglasio dva najvažnija: smeće koje posjetioci bacaju posvuda i to što hrane životinje.

Stoga, neka ovo bude apel svima - NEMOJTE HRANITI ŽIVOTINJE U PIONIRSKOJ, bacajte smeće u kante i poštujte pravila Pionirske doline.

Prošetajte sa nama zoološkim vrtom i uživajte u prelijepim kadrovima koje je zabilježio naš reporter.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije