Preduzeće Park održava rasvjetu u svim sarajevskim općinama

Radiosarajevo.ba
Preduzeće Park održava rasvjetu u svim sarajevskim općinama
Foto: KJKP Park / Preduzeće Park od danas održava rasvjetu u svim sarajevskim općinama

Preduzeće Park u narednom periodu vršit će održavanje javne rasvjete i popravku kvarova na području cijelog Kantona Sarajevo, odlučila je Vlada KS.

Poznato je da ovo preduzeće još od septembra 2015. godine ima i jedinicu za održavanje i otklanjanje kvarova na javnoj rasvjeti u KS. Prošle godine Park je, shodno odluci Vlade te poslove vršio na području općina Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, a od 2015. do 2018. periodično ili u cijelog Kantona ili u pojedinim općinama.

Od sada to ponovo radi u devet općina, sve dok Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, u čijoj nadležnosti je ova oblast, ne završi proceduru javnih nabavki i ne izabere izvođače za 2020. godinu. Samo tokom 2019. godine Parkova jedinica specijalizovana za ovaj posao i opremljena mehanizacijom u Centru, Novom Sarajevu i Novom Gradu popravila je gotovo 1.500 kvarova.

Od toga na području Centra 450 kvarova, u Novom Sarajevu 324, dok je najviše otklonjenih kvarova bilo u Novom Gradu i to 707, što ukupno znači 1.481 intervencija. Gledajući na mjesečnom nivou u januaru je bilo najviše intervencija i to 192, najmanje u decembru i to 41, a od februara do novembra u prosjeku više od po 100 intervencija svaki mjesec.

Svi navedeni kvarovi popravljani su po nalogu Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS u čijoj je nadležnosti ova oblast kao i Centar za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom u KS putem kojeg se jedino i mogu izvršiti prijave. Preduzeće Park, kao izvođaču radova građani ne mogu prijavljivati kvarove na uličnoj rasvjeti, a to mogu vršiti isključivo putem Centra za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom KS.

Za tu vrstu problema na sarajevskim ulicama Centar ima i dežurne telefone, a pozivom na broj 033/564-444 ili 034/562-242 se evidentiraju i daju u proceduru popravke. Resorno ministarstvo shodno prijavama koje je dobio Centar, izdaje radni nalog preduzeću Park na osnovu kojeg naša jedinica i izlazi na teren i vrši popravku.

U hitnim situacijama nalog za popravku radi se i putem policijskih uprava i Elektroprivrede BiH. Takva procedura važi i u ovoj godini, a ekipa Parka makar u prvih nekoliko mjeseci popravke na javnoj rasvjeti osim u Centru, Novom Sarajevu i Novom Gradu, radit će i u Starom Gradu, Ilidži, Hadžićima, Trnovu, Vogošći i u Ilijašu.

Inače osim ovih poslova, ova jedinica opremljena mehanizacijom vrši i poslove dekorisanje gradskih ulica i trgova povodom praznika, a to je tako i u rekordnom roku svjetlosnim dekorativnim elementima ukrasila sarajevske ulice tokom nedavnih božićnih i novogodišnjih praznika. Njen zadatak, osim montaže, bio je i nadzor, te demontaža tih elemenata koji su Sarajevo krasili u zadnja dva mjeseca, a za taj posao pohvale su im uputile brojne Sarajlije.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije