Potvrđeno: U Sarajevu se konačno nastavlja graditi Južna longitudinala, uskoro i novi kružni tok

5
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: U Sarajevu se konačno nastavlja graditi Južna longitudinala, uskoro i novi kružni tok
Foto: Facebook/ Adnan Šteta / Južna longitudinala u Sarajevu

Nastavljamo graditi Južnu longitudinalu. Danas, 1. oktobra, raspisana je javna nabavka za izgradnju dijela Južne longitudinale i kružnog toka na raskrsnici ulica Zagrebačka i Hamdije Ćemerlića, otkrio je Adnan Šteta, ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Inače, više od sedam godina bio je obustavljen nastavak izgradnje ove saobraćajnice zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa, koji su konačno riješeni, a na osnovu kojeg je Općina sredinom ove godine izdala građevinsku dozvolu za nastavak izgradnje.

"Dugo je trajalo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici Južne longitudinale, ali je dobro da smo uspjeli doći do ovog trenutka kada raspisujemo nastavak radova. Ovaj nastavak daje nadu za rješavanje gužvi i mogućnost za dalje projektovanje i na drugim dijelovima Južne. Nakon što se završi izbor ponuđača putem ove javne nabavke, prije same izgradnje saobraćajnice i kružnog toka, bit će potrebno izmjestiti ogroman broj instalacija, rekonstruisati vodovodnu i kanalizacionu mrežu, izgraditi novi vrelovod.

Dino Merlin otkrio gdje će nastupiti za Novu godinu

Dino Merlin otkrio gdje će nastupiti za Novu godinu

Nakon toga će se od pomoćnog stadiona FK Željezničar do raskrsnice ulica Hamdije Čemerlića i Zagrebačke ulice izgraditi saobraćajnica sa novim trakama, novim trotoarima i neophodnim ab zidovima. Pored toga, bit će izgrađen i kružni tok kao i servisna saobraćajnica sa desne strane iz pravca stadiona, a bit će obnovljen i dio saobraćajnice u ulici Hamdije Ćemerlića.
Ovo je veliki projekt u smislu njegove složenosti na kojem će biti potrebna velika uključenost svih strana, kako zbog izmještanja instalacija, tako i zbog same izgradnje", navodi Šteta, cijeneći kako će projekt doprinijeti sigurnosti i smanjenju gužvi u ovom dijelu grada.

Sredstva za projekt obezbijedili su Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo. Sarajevska Južna longitudinala je sasvim sigurno jedna od najvažnijih saobraćajnica kroz glavni grad Bosne i Hercegovine. Neki je zovu i tranzit, jer njom krstare i brojni ogromni kamioni kojima je zabranjeno kretanje glavnom gradskom saobraćajnicom uz tramvajsku prugu. Južnom longitudinalom saobraćaju i sarajevski trolejbusi, a najkraći je put do centra Sarajeva za stanovnike naselja Dobrinja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije