Nastavlja se gradnja Južne longitudinale: Konačno je izdata građevinska dozvola

2
Radiosarajevo.ba
Nastavlja se gradnja Južne longitudinale: Konačno je izdata građevinska dozvola
Foto: Vlada KS / Uručivanje građevinske dozvole

Prva dionica Južne longitudinale od ulica Zagrebačka do skretanja za ulicu Derviša Numića, te od Bulevara Ivice Osima do kružnog toka na raskrsnici ulica Azize Šaćirbegović - Put Mladih Muslimana do granice sa Općinom Novi Grad Sarajevo izgrađena je 2017. godine. 

Više od sedam godina bio je obustavljen nastavak izgradnje ove saobraćajnice na području općine Novo Sarajevo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u vezi sporne nekretnine na dijelu Južne longitudinale, između stadiona Grbavica i spoja ulica Hamdije Ćemerlića - Bulevar Ivice Osima (bivša Zvornička), a zbog čega je Općina Novo Sarajevo sve ove godine vodila sudski postupak. 

Zahvaljujući velikim naporima Općine Novo Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo riješen je i ovaj dugogodišnji problem imovinsko-pravnih odnosa. U skladu sa postignutim rješenjem, Ministarstvo saobraćaja KS - Direkcija za puteve izvršilo je svoju obavezu uplate naknade za ekspropisano zemljište. 

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Općina Novo Sarajevo je nakon toga pristupila izdvajanju građevinske dozvole i za ovaj dio dionice. Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović zvanično je predao građevinsku dozvolu uz popratnu dokumentaciju ministru saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanu Šteti, direktoru Direkcije za puteve KS i direktorici Zavoda za izgradnju KS Belmi Barlov. Građevinska dozvola je značajan korak za sve što slijedi u narednom periodu kada je riječ o ovoj saobraćajnici. 

Slijedi raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača radova, a nakon što se završi ta procedura, mogu početi radovi. Pored saobraćajnice, ogroman broj instalacija morat će biti izmješten što će dodatno uticati na složenost projekta. Pored navedenog, u septembru prošle godine Općina Novo Sarajevo je za jedan dio ove dionice  izdala građevinsku dozvolu za izgradnju kružnog toka, servisne k-k saobraćajnice i rekonstrukciju infrastrukturne mreže u dijelu Južne longitudinalena potezu od ulice Hamdije Čemerlića, Bulevar Ivice Osima i Zagrebačka.

Nihad Uk: Uskoro dobijamo građevinsku dozvolu za nastavak izgradnje Južne longitudinale

Nihad Uk: Uskoro dobijamo građevinsku dozvolu za nastavak izgradnje Južne longitudinale

Izgradnjom kružnog toka na ovoj dionici uveliko će se rasteretiti saobraćaj koji pokriva ovaj dio grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije