Potpisani ugovori za finansiranje projekata za devet boračkih organizacija

Radiosarajevo.ba
Potpisani ugovori za finansiranje projekata za devet boračkih organizacija
Foto: Općina Centar / Potpisani ugovori za finansiranje projekata za devet boračkih organizacija

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je danas ugovore sa predstavnicima devet boračkih organizacija o finansijskoj podršci Općine za implementaciju projekata.

Prilikom potpisivanja ugovora Ajnadžić je istakao opredjeljenje lokalne zajednice da podržava projekte koji doprinose poboljšanju kvaliteta života pripadnika boračke populacije, uključujući socijalne pomoći, obrazovanje i prekvalifikaciju, zdravstvenu rehabilitaciju, kao i njegovanje tradicija odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

„Imajući u vidu težak ekonomsko socijalni položaj boraca i njihovih porodica i nedovoljnu brigu društva za njihove brojne probleme i potrebe, Općina Centar Sarajevo u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji, najzaslužnijoj za današnju slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, dugi niz godina redovno iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila podršku i razne vrste pomoći. U općinskom budžetu za 2019. godinu za tu namjenu obezbijeđeno oko 700 hiljada konvertibilnih maraka. Pri tome za finansiranje projekata i programa boračkih udruženja izdvojeno je oko 360 hiljada maraka, a ta sredstva su raspoređivana putem Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja i to na osnovu javnog poziva“, pojasnio je Ajnadžić.

Općina Centar je 15. aprila 2019. godine raspisala javni poziv udruženjima boračke populacije sa njenog područja za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz općinskog budžeta u 2019. godini.

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 309.687 KM, a isplata za prva dva kvartala će iznositi 154.843.

Ugovore su potpisali predstavnici boračkih organizacija i udruženja: Udruženje boraca „Patriotska liga“ (30.000 KM), Udruženje boraca dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ (28.679 KM), Udruženje organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branilaca „Bosnae- Zelene beretke“ (27.624 KM), Udruženje ratnih vojnih invalida (60.000 KM), Organizacija porodica šehida i poginulih boraca (59.317 KM), Udruženje maloljetni borci odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine (25.370 KM), Udruženje jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ (69.247 KM), Udruga umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO (5.400 KM) i Udruženje boraca i invalida „Prve patriote“ (4.050).

Potpisivanju ugovora su prisustvovali predstavnici Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja na čelu sa predsjednikom Dževadom Jusićem.

Predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Ramiza Šejto se zahvalila načelniku Ajnadžiću i Općini Centar.

„Koristim ovu priliku da se zahvalim načelniku Ajnadžiću na podršci koju nam godinama pruža kao i članovima Komisije za boračka pitanja. Ova sredstva ćemo iskoristiti kako bi realizovali niz projekata koji su namijenjeni članovima našeg udruženja, odnosno porodicama šehida i poginulih boraca“, kazala je Šejto.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije