U Sarajevu obilježen Svjetski dan okoliša, pokrenuta BreathLife kampanja

Anadolija
U Sarajevu obilježen Svjetski dan okoliša, pokrenuta BreathLife kampanja
PrtScr / Nebo i sunce su iznad smoga

U evropske gradove s najlošijom kvalitetom vazduha ubraja se i Sarajevo. Zbog specifične geografske strukture, u Kantonu Sarajevo nije moguća disperzija atmosferskog zagađenja i zbog toga je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ono umanjilo, ali i podići svijest javnosti o ovom problemu.

Tim, ali i povodom Svjetskog dana okoliša, koji se obilježava svakog 5. juna, Program Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu (UNEP) organizovao je u subotu u Sarajevu događaj fokusiran na zagađenje vazduha. Svoj rad, inicijative i aktivnosti za poboljšanje i efikasnu komunikaciju kvaliteta vazduha predstavile su nadležne institucije, te nekoliko lokalnih i međunarodnih organizacija i eksperata.

“Program UN-a za okoliš u BiH radi s domaćim institucijama na unapređenju sistema upravljanja kvalitetom vazduha, primarno kroz ulaganja u infrastrukturu, alate i razvoj kapaciteta za mjerenje, kao i načine komuniciranje stanja kvaliteta vazduha i podizanja javne svijesti. Kroz globalnu BreatheLife kampanju, kojoj se Kanton Sarajevo pridružio prošle godine, podržat ćemo napore nadležnih institucija da bolje, češće i jasnije komuniciraju s građanima o ovom problemu i tako mobilišemo zajedničku akciju za bolji kvalitet vazduha“, kazala je Amina Omićević, predstavnica UNEP-a u BiH.

Ozvaničen je i početak BreatheLife kampanje u Kantonu Sarajevo, koji ima probleme sa zagađenjem vazduha, naročito u zimskom periodu.

“Nažalost, predispozicije za zagađenje su velike. Zato je naše opredjeljenje da svakodnevno, u skladu s raspoloživim resursima, iniciramo i provodimo čitav niz mjera fokusiranih na korištenje čistih energenata, energijsku efikasnost i adekvatno i održivo prostorno planiranje. U funkciji ostvarivanja ovih ciljeva, stalno tražimo saveznike i partnere i zato smo zahvalni UNEP-u na kampanjama u koje nas uključuje“, istakao je Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije