Postavljene table s imenom i prezimenom Nijaza Duraković i Jurislava Korenića

Radiosarajevo.ba
Postavljene table s imenom i prezimenom Nijaza Duraković i Jurislava Korenića
Foto: Općina Centar / Park 'Nijaz Duraković'

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo na 8. sjednici, održanoj 14. maja
2019. godine donijela odluku da lokalitet parka Hastahane na Marijin-Dvoru
ubuduće nosi naziv 'Park prof. dr. Nijaz Duraković' danas je u ovom parku postavljena i tabla s njegovim imenom, saopšteno je iz općine Centar Sarajevo.

Podsjetili su da  je procedura imenovanja počela na 10. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar 2017. godine kada je usvojena inicijativa da park Hastahana nosi ime prof. dr. Nijaza Durakovića.

Kako je navedeno u saopštenju, ova inicijativa je prošla svu potrebnu proceduru tokom koje je dobila podršku zbora građana Mjesne zajednice Marijin-Dvor-Crni vrh, a prikupljeno je i 365 potpisa građana sa područja Marijin-Dvora.

Park  - undefined

Foto: Općina Centar: Park 'Nijaz Duraković'

Pomenutu inicijativu podržali su Komisija Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, kao i Općinsko vijeće Centar te Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo.

Postavljanju table pored načelnika općine Centar Nedžada Ajnadžića,
predsjedavajuće Vijeća Karoline Karačić i njenog zamjenika Mustafe Mulića,
prisustvovala je i Jasna Duraković, kćerka Nijaza Durakovića.

Uporedo je i na Trgu kulture - Jurislav Korenić postavljena tabla s nazivom.

Inicijativu da se trg ispred Pozorišta mladih u ulici Kulovića 8 (na području Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'') nazove po velikom pozorišnom i tv reditelju, osnivaču Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS Jurislavu Koreniću koji je, kako je istaknuti, dao nemjerljiv doprinos teatarskom životu Sarajeva, pokrenuo je Kamerni teatar 55.

Trg  - undefined

Foto: Općina Centar: Trg 'Jurislav Korenić'

Prilikom imenovanja ovog trga je također ispoštovana procedura.

Također su podsjetili da je u novembru prošle godine završeno uređenje ovog trga, što je jedan od, kako su naglasili, značajnijih projekata koje je finansirala i realizirala općina Centar u posljednje vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije