Mala oaza mira: Trg kulture Jurislav Korenić svečano otvoren

L. K.
Mala oaza mira: Trg kulture Jurislav Korenić svečano otvoren
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Svečano otvoren Trg kulture Jurislav Korenić

Ozvaničen je završetak radova i svečano otvorenje Trga ispred Pozorišta mladih Sarajevo. Općina Centar je tokom ove godine pokrenula aktivnosti na uređenju trga ispred Pozorišta mladih –Trga kulture Jurislav Korenić na kome se do sada nalazio parking.  Trg je nazvan po Jurislavu Koreniću, velikom pozorišnom i TV reditelju, osnivaču Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS.

KS / Umjesto parkinga: Ozelenio plato ispred Pozorišta mladih u Sarajevu

Postavljeno je deset parkovskih klupa, sedam velikih žardinjera sa niskim rastinjem i sezonskim cvijećem, kao i korpe za smeće. Između zelenih površina su postavljene betonske ploče koje služe kao pješačke staze kroz sami trg.

Svečano otvorenje je ozvaničeno dolaskom predstavnika Općine Centar, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Pozorišta mladih.

Prisutnim se obratio Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo koji je rekao da ovo nema vrijednost u odnosu na prijašnji parking te da mu je drago da je njegova sugestija prihvaćena kada su počeli radovi.

"Tražili smo što više zelenila u ovoj asfaltnoj okolini. Čestitam investitoru – Općini Centar. Predivno je u centru grada imati jednu ovakvu malu oazu. Predlažem da se ovaj dio da akademskim slikarima, arhitektima da urade još nešto lijepo ovdje, skulpturu neku, naprimjer. Možda skulptura Juroslava Korenića jer on je ostavio važan pečat ovom gradu", rekao je premijer Zolj.

Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar rekao je da je ovo mali poklon građanimaSarajeva.

"Bit ćemo odlučni da pravimo što više parkova, da sadimo drveća i pravimo zelene zone. U pregovorima smo sa menadžmentom hotela Bosnia da dođe do nastavka ovog trga u produžetku sa prostorom hotela Pošta koji ćemo rušiti, a ispod trga će biti podzemna garaža sa tri etaže", rekao je Ajnadžić.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka je rekao da mu je drago zbog stvari koje služe da obogate Sarajevo te da se nada da će doći do realizacije produžetka ovog trga

Ahmet Prošić je student četvrte godine Grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti, i njegovo idejno rješenje izgleda Trga ovakvog kakvo sada jeste je upravo njegovo.

Prošićev rad je ove godine izabran među četiri idejna rješenja koje su ponudili studenti ovog i Arhitektonskog fakulteta. Student Prošić je rekao da je neopisiv osjećaj vidjeti Trg od dizajna do konačne kreacije te da mu je drago što će biti u službi građana.

Jurislav Korenić je rođen 1915. godine u Zagrebu gdje je završio Srednju muzičku školu, Filozofski fakultet i Kazališnu akademiju, odsjek za režiju. 1933. godine započinje profesionalnu muzičku karijeru, a u periodu 1940. – 1942. radi kao sufler i korepetitor u Operi HNK u Zagrebu. Od 1942. do 1945. radi kao kontrabasista Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, pa ponovo kao sufler – korepetitor i asistent režije u HNK.

Godine1946. prelazi u Rijeku, gdje radi sve do 1949. kao sekretar, korepetitor, reditelj, a zatim i kao direktor Opere sve do 1952., kada dolazi u Sarajevo gdje u Narodnom pozorištu počinje raditi kao reditelj Opere.

Jedan od osnivača i glavnih inicijatora Malog pozorišta, danas Kamernog teatra 55, postaje 1955. godine u kojem od 1958. do 1966. radi kao upravnik i reditelj. Sa saradnicima i kolegama 1960. godine u Sarajevu osniva Festival malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije – MESS.

Kao entuzijasta svog poziva i pozorišne umjetnosti, Jurislav Korenić je ostvario veliki broj režija opera i drama, koje su po svojoj izražajnosti i sažetosti predstavljale izuzetna scenska ostvarenja.

Jurislav Korenić je, kao inicijator osnivanja Malog pozorišta i Festivala malih i eksperimentalnih scena, znatno doprinio da Sarajevo postane središte jedne od već afirmisanih manifestacija kulturnog i scenskog života.

Smrt ga je zatekla na dužnosti dramaturga Narodnog pozorišta u Sarajevu, 1974. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije