Zagađenje: I ove godine ćemo udisati otrovni zrak, nešto se hitno mora uraditi

J. Ć.
Zagađenje: I ove godine ćemo udisati otrovni zrak, nešto se hitno mora uraditi
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Kvalitet zraka u Sarajevu je jako loš i jedan je od najzagađenijih gradova na svijetu trenutno, a kvalitet zraka ocijenjen je kao nezdrav.

Američka ambasada nedavno je objavila da je zrak u Sarajevu na osnovu mjerenja uređajima koji se koriste za praćenje kvalitete zraka u ambasadama, zagađeniji nego u Pekingu, u određenim intervalima.

BiH / Zagađenje zraka: Sarajlije se guše i danas

"Sarajevo i Peking su rame uz rame po kvalitetu zraka. Brojke govore za sebe", saopćeno je nedavno iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Tim povodom kontaktirali smo stručnjaka za kvalitet zraka i klimatske promjene Martina Taisa koji je i ranije upozoravao na to da smo zagađeniji od Pekinga.

Taisa smo pitali da li postoji adekvatan odgovor za problem koji se vraća iz godine u godinu. 

"Adekvatan odgovor jeste taj što smo mi ovdje prirodno ograničeni. Sarajevo je u planinskoj kotlini, dakle, planinski grad. Jedini uvjet jeste da smanjimo emisiju. Imamo 150.000 automobila, a sa dolaskom hladnijih dana vraća se i ugalj u grad“, ističe.

Napomenuo je i to da su do sada najzagađeniji dijelovi u Kantonu Sarajevo Ilidža i Ilijaš. 

"To vidimo po prašini i sumpor dioksidu koji sve više raste. To je tek najava onoga šta nas čeka, jer se ništa bitno nije promijenilo. Definitivno, emisiju moramo smanjiti i izbaciti ugalj iz Sarajeva, na neki način, a s obzirom na to da ne možemo zabraniti ljudima da se griju, jednostavno moramo stimulirati cijenu plina tako da bude jeftiniji od uglja. To su rješenja“, pojasnio je ovaj stručnjak.

Par-nepar sistem vožnje, bio je prije dvije godine odgovor Vlade Kantona Sarajevo nakon što je proglašena "treća epizoda-uzbuna", zbog alarmantnog prekoračenja zloglasnih, zagađujućih, grubih čestica PM 10. Međutim, Tais smatra da to nije rješenje već samo "palijativna njega“. To je samo kratkoročno rješenje. 

Ono što je sigurno jeste da udisanje ovakvog zraka i te kako ostavlja posljedice

"Udisanje ovako štetnog zraka koji mi imamo, posebno sa sitnim česticama prašine i povećanjem sumpor dioksida je apsolutno štetno“, naglasio je Martin Tais, te dodao da bi ova zima mogla biti najzagađenija dosad...

Na kraju razgovora za naš portal je rekao da bi Kantonalna Vlada uz pomoć Federalne trebala napraviti strategiju kako bi se riješila zagađenost zraka u našem gradu, jer će na kraju građani morati bježati iz Sarajeva u zimskom periodu.

Zagađenje zraka u svijetu uzrokuje više od sedam miliona preuranjenih smrti godišnje. Nedavna studija potvrdila je povezanost otrovnog zraka s ekstremno velikom smrtnosti osoba s mentalnim oštećenjima i s povećanim brojem mentalnih oboljenja kod djece. Treća je pak studija ustanovila da osobe koje žive uz prometne ceste imaju veći rizik od razvoja demencije.

Također, dokazano je da zagađenje zraka uzrokuje veliko smanjenje inteligencije, povećava rizik od pretilosti, 

Dodajmo i da, prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), udisanje zagađenog zraka znatno povećava rizik od: dijabetesa, raka pluća, moždanog udara, srčanih bolesti, bubrežnih oboljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije