Zagađenje zraka: Sarajlije se guše i danas

Radiosarajevo.ba
Zagađenje zraka: Sarajlije se guše i danas
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Kvalitet zraka u Sarajevu i danas je jako loš, tačnije nezdrav. Prema mjerenjima napravljenim u 14 sati, Sarajevo je jedan od najzagađenijih gradova na svijetu trenutno, a kvalitet zraka ocijenjen je kao nezdrav.

Američka ambasada objavila je u petak da je zrak u Sarajevu na osnovu mjerenja uređajima koji se koriste za praćenje kvalitete zraka u ambasadama, zagađeniji nego u Pekingu u određenim intervalima.

Peking je jedan od najzagađenijih gradova svijeta, a rezultati mjerenja kvaliteta zraka koji se mogu pratiti na Twitter stranici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država kažu da se Sarajlije guše i danas, te da je zrak u Sarajevu nezdrav, te da bi građani trebali izbjegavati izlazak na otvoreno.

Sarajevo već nekoliko dana stoji rame uz rame s Pekingom, a rezultate kvaliteta zraka u Sarajevu možete pratiti na Twitteru.

Podsjetimo, Američka ambasada na svojoj Facebook stranici objavila je informacije o zagađenoti zraka u Sarajevu i Pekingu.

"Sarajevo i Peking su rame uz rame po kvalitetu zraka. Brojke govore za sebe", saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

"Na osnovu rezultata brojnih međunarodnih studija o utjecaju zagađenja zraka na zdravlje ljudi moguće je reći da zagađenje zraka u BiH već ostavlja posljedice na zdravlje građana zagađenih bh. gradova. Svake godine gubimo petinu BDP-a zbog zagađenog zraka (“Economic cost of the health impact of air pollution in Europe: Clean air, health and wealth”, WHO Regional Office for Europe, 2015.)! To je cijena koju svakodnevno plaćamo bolestima i ljudskim životima. Za nastalu štetu krive su naše vlasti koje i dalje potpuno ignorišu ovaj problem", izjavio je ranije Anes Podić iz Udruženja građana Eko akcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije