Postaje li zimnica luksuz? Obišli smo sarajevsku pijacu, iznenadile su nas cijene povrća
Jesen je vrijeme pripreme zimnice, a ovu će obilježiti i porast cijena osnovnih životnih namirnica.
Dok građani 'krpe' kraj sa krajem i troškovi u septembru rastu, mnogi se pitaju da li je isplativije praviti svoju zimnicu ili je kupiti na pijacama?
Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba obišao je jednu sarajevsku pijacu i zabilježio aktuelne cijene povrća.
Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli
Kilogram luka i krastavaca košta 2 KM, dok je za kilogram paprika potrebno izdvojiti 2,5 KM. Boranija košta 5 KM za kilogram, a krompir 1,5 KM.
Domaći paradajz je 3 KM, a klip kukuruza košta 0,70 feninga. Kilogram celera (glavica) je 7 KM, dok slatki kupus iznosi 2 KM po kilogramu.
Cijene na pijacama divljaju: Bijeli luk skuplji za 5 KM, a ovo voće je poskupilo za čak 12 KM
Kilogram mrkve je 3 KM, a bijeli luk 12 KM. Tikva po kilogramu iznosi 3 KM.
Za teglu domaćeg bestilja potrebno je izdvojiti 10 KM.
/ Anketa
Hoćete li ove godine spremati zimnicu?Cijene voća i povrća gotovo svakodnevno rastu, a zimnica postaje luksuz za mnoge građane. Za pripremu domaće zimnice moramo pripremiti materijal, platiti struju i vodu koju potrošimo, pa na to sve dodamo uloženo vrijeme i trud, čini se da je jednostavnije otići i kupiti istu.
Iako ukus domaće zimnice ništa ne može zamijeniti, zbog jednostavnosti i manjka vremena u brzini života danas, mnogi će ipak posegnuti za gotovim teglama u tržnim centrima ili sa štandova na pijacama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.