Posljedice Zakona o akcizama: Poskupljuju taksi usluge u Sarajevu

S. H.
Posljedice Zakona o akcizama: Poskupljuju taksi usluge u Sarajevu
Na snagu je zvanično stupio Zakon o akcizama, stoga je jutros na svim benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini gorivo poskupjelo i do 25 feninga.

Zbog usvajanja akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje prijevoznici u BiH suočeni su s dodatnim nametima koji znatno otežavaju pozitivno poslovanje.  Već ranije su najavljena poskupljenja autobuskih karata u nekoliko kompanija širom BiH, a poskupit će i taksi usluge u Kantonu Sarajevo.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao direktor kompanije Sarajevo Taxi Enver Suljagić, u ovom poduzeću će također uskladiti cijene usluga s cijenama akciza i goriva.

Suljagić je istaknuo kako će napraviti analizu koja će pokazati koliko će usvojene akcize utjecati na ukupno poslovanje kompanije, nakon čega će približiti stavove i odlučiti prem kojoj cijeni će građani moći nastaviti koristiti njihove usluge.

taksi_sarajevo_taksisti_RSA (4).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Vožnja taksijem mogla bi poskupjeti do 0,20 konvertibilnih maraka, kao što je cijena akcize, rekao nam je Suljagić.

U proteklom periodu u ovom poduzeću su u saradnji s BH Telecomom uveli bežični internet koje stranka može koristiti u 600 vozila ovog poduzeća, a ista vozila dio su aplikacije Moj Taxi preko kojeg građani Kantona Sarajevo mogu naručiti prijevoz na željenu adresu. Time se značajno doprinijelo uštedi vremena, jer su građani ranije morali po nekoliko minuta morali čekati da dobiju dispečera, pa i prijevoz.

taksi_sarajevo_taksisti_RSA (9).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Uz rad aplikacije vodi se računa i o sigurnosti, najprije vozača, ali i putnika Sarajevo Taxija, stoga se u svakom trenutku zna gdje se upućuje automobil i s kim se vozi.

U ovom poduzeću uskoro planiraju i uvođenje kartičnog plaćanja, te su istakli da za sada razmatraju ponude koje su dobili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije