Za koliko je poskupjelo gorivo na benzinskim pumpama

K. S.
Za koliko je poskupjelo gorivo na benzinskim pumpama
Gorivo na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini od danas je skuplje u prosjeku za 15 konvertibilnih feninga.

Posljedica je to usvojenog Zakona o akcizama, kojim će se osigurati otplata MMF-ovog kredita teškog 860 miliona eura. Oni koji su se zalagali za usvajanje Zakona o akcizama su spomenuli da će ovim biti osiguran novac za nastavak izgradnje Koridora Vc, kao i za modernizaciju i izgradnju magistralnih puteva u BiH.

Poskupljenjem goriva najviše su pogođeni poljoprivrednici, firme koje se bave transportom ljudi i roba, kao i obični građani koji od danas plaćaju skuplje gorivo u projeku za 0,20 KM po litri.

Do jučer je, primjerice, litar benzina bio u prosjeku 1,85 KM, sada košta 2,01 KM, a negdje i više.

Poskupljenje goriva, može posljedično dovesti to talasa poskupljenja naročito prehrambenih proizvoda, ali i drugih proizvoda neophodnih za svakodnevni život.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH usvojen je sredinom decembra 2017. godine u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Gotovo cijela 2017. godina prošla je u znaku prepirke zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH koji su bili za ili protiv donošenja Zakona o akcizama. Tek nakon što su, uz snažno lobiranje međunarodne zajednice, uspjeli pridobiti nekoliko zastupničkih glasova, koji su prethodno bili protiv ovog zakona, po ekspresnoj proceduri usvojen je Zakon o akcizama.

Najveći dobitnik iz usvojenog Zakona o akcizama je Međunarodni monetarni fond, koji će imati osigurane kanale otplate već ranijih podignutih kredita, dok će najveći gubitnici biti građani BiH.

Osim poskupljenja goriva, prethodno su građanima poskupila i registracija vozila i mnoge druge stvari, kojim vlast želi osigurati redovne javne prihode.

Koridor Vc gradi se od 2001. godine i još uvijek nije završen. Izgrađeno je tek nešto više od 90 kilometara od 338 planiranih, što znači da nije ni trećina završena, iako je projekat Koridor Vc visoko isplativ za BiH.

Ostaje da se vidi šta će biti urađeno sa 860 miliona eura koji će stići od MMF-a, jer je 2018. godina ujedno i izborna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije