Poslali dopis općinama: Ministarstvo uvodi red u vrtićima u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Poslali dopis općinama: Ministarstvo uvodi red u vrtićima u Sarajevu
/ Općina Novi Grad finansira zamjenu dotrajale stolarije na vrtićima 'Srećica' i 'Lastavica', FOTO: Novigradsarajevo.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS podržat će rad samo onih ustanova u kojima se djeci predškolskog uzrasta pruža adekvatan odgoj i obrazovanje

Kako su naveli u saopćenju, u posljednjih nekoliko godina u Kantonu Sarajevo postoji određeni broj subjekata koji su registrovani za obavljanje djelatnosti dnevne brige za djecu, obrtničke ili kao d.o.o udruženja,  a u javnosti se predstavljaju kao ustanove predškolskog odgoja.

Ovim povodom, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS poslalo je dopis svim općinskim službama, koje su izdavale rješenja za obavljanje pomenutih aktivnosti, da u što kraćem roku resornom ministarstvu dostave sve podatke o pomenutim subjektima. 

Kako navode, Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju i Pravilnikom o postupku utvrđivanja uvjeta za osnivanje, kao i o sadržaju i načinu vođenja registra predškolskih ustanova i drugim relevantnim aktima, ova oblast je detaljno uređena.

"Predškolska ustanova, za koju komisija, koju imenuje resorni ministar utvrdi da ispunjava sve uvjete propisane Zakonom i Pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje, ne može početi s radom prije nego bude upisana u Registar predškolskih ustanova koji se vodi u Ministarstvu, a potom i u sudski registar", navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da je predškolski odgoj i obrazovanje, djelatnost od posebnog interesa i zasniva se na Konvenciji o pravima djeteta i drugim relevantnim međunarodnim konvencijama, a prema Ustavu odgoj i obrazovanje je u nadležnosti Kantona.

Nadzor nad radom predškolske ustanove kontinuirano provodi resorno ministarstvo i Prosvjetno-pedagoški zavod.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije