Poruka Zavoda za javno zdravstvo KS: Rukavice nisu zamjena za pranje ruku

Radiosarajevo.ba
Poruka Zavoda za javno zdravstvo KS: Rukavice nisu zamjena za pranje ruku
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ministrica komunalne i privredne infrastrukture u Kantonu Sarajevo Nihada Glamoč je poručila na press konferenciji da će biti izvršena dezinfekcija haustora u cilju suzbijanja COVID-19.

"U toku dana će se donijeti naredba da počne dezinfekcija stubišta u zgradama", rekla je dodavši da će se ta mjera primijeniti već 25. marta.

Iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo su poručili da se prate osobe kojima je izdato rješenje o samoizolaciji. Kako je rečeno, među njima je i 110 osoba koje su bile na obilježavanju godišnjice postojanja preduzeća Igman i Konjica.

Još jednom su apelovali stanovništvu da postoji fizička distanca i da se vodi računa o higijeni.

"Rukavice nisu zamjena za pranje ruku", naglašeno je.

Građani su zamoljeni da imaju razumijevanja za medicinske radnike.

Direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo Kemal Cacan tvrdi da se nastoji što učestalije raditi dezinfekcija javnog prostora.

"Svi mostovi, rukohvati, Željeznička stanica, terminal na Ilidži su dezinficirani", kazao je.

Pozvao je da se radno vrijeme uskladi s policijskim satom i da građani budu disciplinovani.

"Bosna i Hercegovina se brani na hrvatsko-italijanskoj granici. Kanton Sarajevo se brani kod Bihaća", smatra Cacan.

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Enver Hadžiahmetović je izjavio da je postoje dovoljne količine voda i da je ona čista u propisanim granicama.

"Prečistač na Butilama radi jako dobro... Mogu se desiti u toku dana prekidi, ali se to dešava samo gdje se vrše radovi. Radove vršimo samo tamo gdje je to nužno, gdje su vidljiva i gdje su veća isticanja vode. Pozivam građane da nas prate preko web i Facebook stranice", kazao je.

Kantonalni premijer Mario Nenadić je podsjetio da se generalne odluke donose na nivou Federacije i da su, kako je rekao, kantoni dužni da primjenjuju te odluke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije