Gradnja terminala za kerozin i pumpe na Dobrinji: Šta kaže Ministarstvo, a šta poručuju građani

1
Radiosarajevo.ba
Gradnja terminala za kerozin i pumpe na Dobrinji: Šta kaže Ministarstvo, a šta poručuju građani
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / "Spas u zadnji čas - Spasimo Dobrinju

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo saopćilo je danas da nije poništeno Rješenje o izdavanju okolinske dozvole od 8. jula 2021. godine za Hifa-oil Aerodrom, nego je poništeno Rješenje Ministarstva od 14. decembra 2021. kojim se odbacuje Žalba Udruženja Resursni Aarhus centar u BiH.

Rješenjem od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma poništeno je i vraćeno na ponovni postupak Rješenje kojim je odbačena Žalba Udruženja Resursni Aarhus centar u BiH.

U saopćenju navode sljedeće:

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Građani sarajevskog naselja održali protest: "Nadležni, reagujte dok nije kasno"

Građani sarajevskog naselja održali protest: "Nadležni, reagujte dok nije kasno"

"Dana 8. jula 2021. godine Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je donijelo Rješenje o izdavanju okolinske dozvole za izgradnju terminala za kerozin i benzinske pumpe s pratećim sadržajem, koje je postalo pravosnažno 31. jula 2021. godine.

Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH je ovom ministarstvu podnijelo Zahtjev za pristup informacijama, kojim su tražili da im se dostavi navedeno Rješenje o izdavanju okolinske dozvole. Nakon što je Ministarstvo dostavilo Rješenje Udruženju, isti su neblagovremeno izjavili Žalbu protiv pravosnažnog Rješenja o izdavanju okolinske dozvole od 8. jula 2021. godine.

Ministarstvo je, shodno članu 231. stav (1) Zakona o upravnom postupku, ispitalo da li je Žalba dopuštena, pravovremena i izjavljena od ovlaštene osobe, te na osnovu člana 231. stav (2) Zakona o upravnom postupku, Rješenjem od 14. decembra 2021. godine, Žalbu odbacilo kao nedopuštenu."

Dana 4. januara 2022. godine Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH je izjavilo Žalbu protiv Rješenja od 14. decembra 2021. godine, a koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma uvažilo, te poništilo Rješenje ovog ministarstva od 14. decembra 2021. godine i predmet vratilo na ponovni postupak.

Također, iz Ministarstva ističu da Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH, u toku izdavanja okolinske dozvole, nije bilo stranka u postupku: "Spomenuto Udruženje je, u toku postupka izdavanja okolinske dozvole, moglo podnijeti zahtjev da bude zainteresirana stranka u postupku, kojom prilikom bi službena osoba koja vodi postupak ispitala pravo da bude stranka i o tome bi donijela zaključak kojim se priznaje ili ne priznaje svojstvo stranke u postupku, kako to propisuje član 137. Zakona o upravnom postupku."

Dalje se navodi: "Udruženje 'Resursni Aarhus centar u BiH' nije učestvovalo u predmetu izdavanja okolinske dozvole za izgradnju terminala za kerozin i benzinske pumpe s pratećim sadržajima. Također, ovo udruženje u toku postupka nije zahtijevalo da mu se prizna svojstvo stranke u postupku, stoga ni ovo Ministarstvo nije odlučivalo o istom, tj. nije donesen zaključak o priznavanju ili nepriznavanju stranke u postupku."

Hifa Oil
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Hifa Oil

Podsjetimo, jučer je neformalna grupa građana "Spas u zadnji čas - spasimo Dobrinju" saopštila da su dobili rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje poništava okolinsku dozvolu za izgradnju kompleksa u ovom naselju.

Posted by Spas u zadnji čas - Spasimo Dobrinju on Wednesday, November 9, 2022

"Trenutna dozvola je upitne pravne valjanosti. Ovim rješenjem je to okončano", kazao je Amar Taso, predstavnik neformalne grupe građana "Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju".

On je istakao stav da s obzirom na to da okolinska dozvola predstavlja osnov za izdavanje urbanističke građevinske dozvole, sada se dovodi u pitanje validnost urbanističke građevinske dozvole.

"Planiramo obavijestiti Kantonalni sud u Sarajevu te poslati novo rješenje koje se tiče okolinske dozvole Općini Novi Grad Sarajevo koja je izdala urbanističku i građevinsku dozvolu kako bi ispitali valjanost tih dozvola", naglasio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije