Položeno cvijeće ispred spomen ploče Đevadu Begiću Đildi

Radiosarajevo.ba
Položeno cvijeće ispred spomen ploče Đevadu Begiću Đildi
Foto: Općina Centar / Položeno cvijeće ispred spomen ploče Đevadu Begiću Đildi
U okviru obilježavanja godišnjice osnivanja Odreda teritorijalne odbrane „Soukbunar“, nekadašnji pripadnici ovog odreda i predstavnici Općine Centar su se polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, te minutom šutnje prisjetili svog ratnog saborca Dževada B

U okviru obilježavanja godišnjice osnivanja Odreda teritorijalne odbrane „Soukbunar“, nekadašnji pripadnici ovog odreda i predstavnici Općine Centar su se polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, te minutom šutnje prisjetili svog ratnog saborca Dževada Begića Đilde, koji je poginuo ratne 1992. godine.

U neposrednoj blizini mu je podignuta spomen-ploča ispred koje je danas položeno cvijeće.

Uz riječi zahvale što su se sjetili svog saborca iz tog najtežeg perioda historije grada i države Bosne i Hercegovine njegov brat se prisjetio dešavanja tog dana kada je poginuo rahmetli Đilda.

"Sjećam se da se zajedno sa svojim saborcima pripremao da ode na Soukbunar, gdje su se vodile velike bitke za odbranu grada i gdje je neprijatelj velikom silom želio probiti liniju odbrane. Dogovor je bio da krenemo ujutro, ali je on tokom noći bez mene otišao sa svojim borcima u odbranu Soukbunara. Kada sam ga sreo nakon nekoliko dana prilikom smjenjivanja u borbenim akcijama, pitao sma ga zašto je otišao bez mene, a on mi je odgovorio da je bolje da jedan od braće ostane živ i dočeka mir. Đildu je pogodio snajperski hitac ispaljen sa Grbavice, koju je on kao vođa navijača „Željezničara“ toliko volio", prisjetio se Halil Begić.
Položeno cvijeće ispred spomen ploče Đevadu Begiću Đildi - undefined
Foto: Općina Centar / Položeno cvijeće ispred spomen ploče Đevadu Begiću Đildi

Iz porodice Begić sa Koševskog brda tokom proteklog narodno oslobodilačkog rata poginula su dva člana, braća Dževad i Izet kao pripadnici Armije RBiH, dok je njihov otac Džemal nedavno preminuo. Dževad Begić Đilda je poginuo 11. jula 1992. godine na raskrsnici u Pofalićima prilikom izvlačenja ranjene sugrađanke, dok je njegov mlađi brat Izet poginuo u decembru 1992. godine u odbrani brda Žuč. Iza Đilde je ostala njegova supruga i petero djece. Đilda je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan". U čast poginulih Dževada i Izeta, nekadašnja Livanjska ulica na Koševskom Brdu u općini Centar danas nosi naziv Ulica braće Begić.

U ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića današnjem polaganju cvijeća su prisustvovali njegov savjetnik Osmo Babić i Muamer Đendušić iz Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar, kao i Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar i njen zamjenik Mustafa Mulić.

Prema utvrđenom protokolu nekadašnji pripadnici Odreda Soukbunar su također tokom dana obišli još nekoliko lokacija gdje su položili cvijeće i prisjetili se svojih poginulih saboraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije