Položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule pripadnike HVO-a u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule pripadnike HVO-a u Sarajevu

U povodu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, izaslanstva Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, Općine Novo Sarajevo i Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo danas su, na Groblju "Sveti Josip" u Sarajevu, položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko".

Prvi ratni predsjednik HVO-a Sarajevo prof.dr. Marinko Pejić istaknuo je da je vojno-politička organizacija HVO Sarajeva, utemeljena u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, na samom početku agresije na BiH stala na branik Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, zajedno s ostalim oružanim postrojbama. 

To, naravno, ne bi bilo moguće bez žrtve branitelja koji su položili svoje živote za obranu ovih plemenitih ideja.

"109 poginulih branitelja HVO Sarajevo i Hrvatske brigade 'Kralj Tvrtko', nažalost, još nema spomen-obilježje u Sarajevu, za čiju su slobodu i multietničku strukturu dali svoje živote. Iskreno se nadamo da će naše inicijative za podizanje spomen-obilježja ipak biti realizirane“, kazao je Marinko Pejić.

"Na ovaj se način prisjećamo svih poginulih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu Sarajeva i BiH, kao i svih civilnih žrtava agresije na našu domovinu. Iskreno se nadamo da ćemo jednog dana imati u Sarajevu i spomenik braniteljima HVO Sarajevo, koji su dali svoje živote za našu slobodu“, kazala je Evica Morić, predstavnica porodica poginulih branitelja u Udruzi organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

U prigodnom kulturnom programu povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana prigodne stihove čitala je mlada pjesnikinja Ivana Krstanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije