Izmijenili Zakon: Jednaka revizija za pripadnike HVO-a i ARBiH

Radiosarajevo.ba
Izmijenili Zakon: Jednaka revizija za pripadnike HVO-a i ARBiH
Vlada FBiH danas je na sjednici u Mostaru prihvatila tri amandmana na izmjene Zakona o pravima branitelja i članova njihovih porodica, koje je podnio Klub poslanika HDZ-HNS u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Prvim amandmanom članak 8. je izmijenjen i propisuje da će revizorski tim za koordinaciju izvršiti kontrolu svih uvjerenja na temelju kojih su ostvarena prava za ove osobe ili članove porodice.

Na ovaj način bilo bi izbjegnuto različito tumačenje i selektivna primjena u provedbi ove odredbe. Ovo bi omogućilo jednakost i istovjetnu primjenu na sve pripadnike OS ( HVO, Armije RBiH i MUP-ovi) pa je ova izmjena nužna da bi se ove osobe dovele u isti položaj, bez obzira na vrijeme ostvarivanja prava, pripadnost postrojbi i svojstvo korisnika prava, kažu u Vladi.

Drugim i trećim amandmanom predviđeno je da objavu podataka iz jedinstvenog registra treba regulirati posebnim zakonom koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH, jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na ove odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem.

Prihvatajući ove amandmane Federalna vlada je u obrazloženju istaknula da u zakonu treba navesti da, s ciljem poštivanja načela međusobne saradnje i razmjene službenih podataka svih nivoa vlasti kao i načela transparentnosti, podaci iz jedinstvenog registra trebaju biti dostupni svim nivoima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlada FBiH usvojila je informaciju o potrebi osiguranja sredstava za eksproprijaciju za izgradnju ceste Neum – Stolac i izrazila opredjeljenje da za ove namjene iz „Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH“ Budžeta Federacije BiH u 2017. godinu izdvoji sredstva u iznosu od 700.000 KM.

Vlada FBiH danas je produžila do 31. decembra 2017. godine primjenu Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti. Za kupce električne energije iz kategorije kućanstva, kod JU Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, koji ostvaruju pravo na najniži iznos penzije koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni zavod MIO/PIO u Federaciji BiH, te pravo na stalnu novčanu pomoć korisnicima koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH, primjenjuje se oblik smanjenja troškova za električnu energiju.

Ovom odlukom subvencionira se potrošnja ispod prosječne, što je ispod 268 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i ispod 348 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije