Polovne knjige na Drveniji: Prodavači očekuju gužvu iduće sedmice

L. K.
Polovne knjige na Drveniji: Prodavači očekuju gužvu iduće sedmice
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ulična prodaja polovnih udžbenika na Drvenija mostu

Do početka školske godine ostalo je jako malo, svi se polako spremaju za početak nove školske godine. Potrebno je kupiti udžbenike i ostale potrepšetine za školu - za koje je potrebno izdvojiti od 100 pa do otprilike 200 KM, što ovisi o tome u koji razred dijete kreće, kao i koji su udžbenici propisani u njihovoj školi.

Zbog visokih cijene opremanja školarca u školu, roditelji se sve češće odlučuju za kupovinu polovnih knjiga. To su za Radiosarajevo.ba potvrdili ulični prodavači knjiga u Sarajevu.

Most Drvenija je već odavno postao svima dobro znano mjesto za prodaju polovnih udžbenika i knjiga. Neki prodavači nisu željeli reći svoje ime i prezime jer ih je „strah inspekcije“, ali su nam potvrdili da svake godine sve više roditelja kupuje polovne udžbenike, ali i da su mišljenja da je sve manje djece u Sarajevu.

Mahir Mujaković bavi se prodajom polovnih školskih udžbenika 7-8 godina na mostu Drvenija.

„Mislim da je sve manje roditelja koji idu u knjižare. Uglavnom se namiruju kod nas. Radimo zamjene knjiga, ali i za pare. Cijena knjige za osnovnu školu kod nas je 5 KM, a u knjižari duplo skuplje. Roditeljima je draže onda s nama poslovati“, rekao je Mujaković.

Cijena knjiga na njegovoj tezgi je 5 KM za osnovne škole, a za srednje 10 KM. Navodi da se roditelji redovno žale na skupoću opremanja školaraca. Naš sagovornik Mujaković govori da je ova sedmica još uvijek mirna i da će gužva nastati iduće sedmice kada škola krene. Navodi i da se dešava da nastavnici i učitelji nekada traže potpuno druge udžbenike od onih koji su navedeni na školskim listama potrebnih udžbenika, te da su roditelji oprezni i stoga čekaju do prve sedmice početka nastave.

Sve je više i Facebook grupa koje se bave prodajom školskih udžbenika, te smo odgovore o prodaji polovnih knjiga za školu potražili i kod admina jedne od tih grupa.

 Facebook grupa

  Facebook grupa "Udžbenici za osnovne i srednje škole"

Admin Facebook grupe Udžbenici za osnovne i srednje škole – Enis Hadžić je budući inženjer radiologije, a ovu grupu je osnovao u julu prošle godine.

Hadžić za Radiosarajevo.ba navodi da grupa broji preko 4 hiljade članova i da je osnovana s ciljem lakše kupovine i prodaje udžbenika kako u Sarajevu, tako i u mjestima na području cijele Federacije BiH, s obzirom na to da u većini mjesta nisu dostupni ulični štandovi na kojima se prodaju udžbenici.

„Roditelji se već dugo godina susreću s problemom jedan udžbenik - više autora, te udžbenike moraju tražiti na različitim mjestima, a nerijetko i u knjižarama gdje su cijene kompleta udžbenika uglavnom iznad budžeta određenog za njihovu kupovinu. Na našoj Facebook grupi cijena udžbenika za osnovne škole je 5 KM, a za srednje škole 8 i 10 KM, što je za većinu mušterija prihvatljiva cijena“, rekao je Hadžić.

Jedna od majki koja je kupila udžbenike preko ove stranice – Almedina Lipjankić rekla je da je sramota koliko su skupe knjige i da kada se oprema više djece – u njenom slučaju troje, onda to zaista nije dobro za budžet jedne porodice:

"Posežem za polovnim knjigama jer su puno jeftinije, evo kupila sam ove sedmice polovne knjige, djeluju kao nove, a po puno manjoj cijeni. To se radilo i kad sam ja išla u školu", navodi Lipjankić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije