Pokrenut postupak smjene direktora Hadžića i uprave Vodovoda

E. H.
Pokrenut postupak smjene direktora Hadžića i uprave Vodovoda
/ Nezir Hadžić, direktor KJKP ViK
Nakon što je prije mjesec dana smijenjen Nadzorni odbor KJKP Vodovod i kanalizacija, u okviru mjera sanacije problema vodosnabdijevanja u Sarajevu, ovih dana pokrenuta je i procedura smjene Nezira Hadžića, direktora ovoga preduzeća.

Riječ je o posebnim mjerama Vlade Kantona Sarajevo koje se provode s ciljem saniranja problema vodosnabdijevanja, koji brojne građane glavnog grada BiH već mjesecima, svakodnevno ostavlja bez vode.

"Nadzorni odbor pokrenuo je postupak razrješenja Uprave ViK-a, prema zakonskoj obavezi u slučajevima kada Uprava izgubi povjerenje vlasnika, u ovom slučaju Skupštine KS-a. Dakle, pokrenuta je legalna procedura, a da li će u konačnici doći do smjene ranije govoriti, prije nego NO dobije očitovanje članova Uprave na okolnosti razrješenja", kazao je za Radiosarajevo.ba član Nadzornog odbora KJKP ViK Damir Saračević.

On je dodao i da su razlozi pokretanja procesa razrješenja uprave manje-više poznati javnosti, a da se među njima nalaze neusvajanje godišnjeg izvještaja o radu za 2016. godinu u Skupštini KS-a, loši finansijski pokazatelji u ovoj godini, te uvećani gubici vode u 2016. i 2017. godini.

"Ukratko kazano, Nezir Hadžić je još uvijek generalni direktor ViK-a, a uskoro bi trebalo biti poznato da li će to i dalje biti, nakon ovoga procesa. U međuvremenu, Nadzorni odbor u saradnji s ViK-om, uz podršku Vlade KS-a, užurbano radi na izradi i sprovođenju hitnih mjera stabilizacije sistema i ubrzanog otklanjanja poznatih kvarova", dodao je Saračević.

Posebno je istaknuo kako je u posljednje vrijeme povećan obim radova na sanaciji vodovodne mreže u cijelom gradu, a u isto vrijeme uz pomoć stručnih konsultanata radi se na detekciji problema i izradi šire strategije i plana sanacije cjelokupne mreže, ali i samog preduzeća.

"U ime Nadzornog odbora i Vlade KS-a molim građane za još malo dodatnog strpljenja i zahvaljujem se unaprijed na razumijevanju i podršci. Narednih sedmica i mjeseci imat ćemo razrovan grad, s mnogo popravki, radova, u određenim momentima i blokiranih ulica, ali i pokojih dnevnih redukcija. No, vjerujem da Sarajlije razumiju da je to neizbježno i u konačnici dobro za sve nas i uredno vodosnabdijevanje", zaključio je Saračević.

Podsjećamo, Nadzorni odbor KJKP ViK smijenjen je 20. septembra 2017. godine, na hitnoj sjednici Skupštine ovog preduzeća. Tada su u ovaj odbor postavljeni Rasim Mezit, Senad Smajlović i Damir Saračević, a u brojnim medijskim istupima tih dana premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je da će doći do smjene kompletne uprave preduzeća i velikih rezova.

Ipak, još uvijek nije poznato da li će biti moguće ostvariti smjenu direktora ViK-a, jer procedure i zakoni štite radnike javnih preduzeća i ustanova, te će Nezir Hadžić i u slučaju smjene imati pravo na žalbu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije