Javni parking u Sarajevu naplaćivat će se 24 sata, čak i nedjeljom i praznicima

S. H.
Javni parking u Sarajevu naplaćivat će se 24 sata, čak i nedjeljom i praznicima
Javni parking u Sarajevu naplaćivat će se 24 sata dnevno radnim danima, ali i nedjeljom i praznicima.

Sarajlije su se iznenadile kada su na parkinzima vidjeli postavljene nove table na kojima piše kako se parking više ne plaća samo do 20 sati radnim danima i subotom, već 24 sata dnevno svakim danom u sedmici.

"Parking se sada naplaćuje 24 sata prema članu 20 Uredbe o načinu naplate saobraćaja u mirovanju koja je donesena 2016. godine", potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad Mirza Ramić.

Iako je Uredba donesena još u junu prošle godine, parking se tek sad počeo naplaćivati 24 sata dnevno zbog kašnjenja sa isporukom novih parkomata koji imaju ugrađen novi sistem naplate.

parking_parkomati_sarajevo_rsa12.jpg - undefined

Kako je naveo Ramić, cijene parkinga neće se mijenjati.

KJKP Rad i dalje vrši kontrole na javnim parkinzima od 7 do 20 sati radnim danima i subotom, napomenuo je.

Blokade na automobile iz ovog poduzeća neće stavljati u periodu kada ne rade banke i pošte, jer građani tako ne bi mogli platiti kaznu za skidanje lisica sa automobila. Ipak, pauk-službe mogu raditi i u noćnim satima, ali i vikendom.

Podsjećamo, ovom Uredbom je i određeno kako su Općine dužne donijeti propise uređenja parkiranja kod objekata kolektivnog stanovanja, poslovnih prostora i objekata na svom području.

Područja parking zona usvaja Vlada Kantona Sarajevo i bit će obilježene različitim bojama: O zona će biti obilježena zelenom bojom, I parking zona crvenom, a II zona žutom bojom. Cijene parking karata za pojedine zone se sastoji od cijene komunalne usluge, zatim naknade za unapređenje i investiciono održavanje parkirališta koja će biti korištena za unapređenje komunalne infrastrukture na području općine gdje se nalazi parking, od naknade za čisti prevoz kojom se želi stimulisati parkiranje izvan užeg centra grada te unapređenje čistih vidova prevoza.

Ministarstvo je po donošenju Uredbe najavilo da će objediniti evidencije raspoloživih parking mjesta na javnim i privatnim parkinzima, a koja će biti objavljena na vidljivom mjestu.

Kako bi sve invalidne osobe koje koriste za njih obilježena parking mjesta imale jednak pristup tim mjestima, Uredba propisuje ograničeno vrijeme korištenje tog mjesta na 2 (dva) sata.

Uredba definira i vrste parking karata, njihovo korištenje, mogućnosti rezervacija parking mjesta i propisuje uslove za otvaranje privatnih parkirališta.

Također, Uredba predviđa bolju kontrolu nad parkiranjem vozila na javnim parking površinama koju će vršiti ovlašteni kontrolori. Uredba također propisuje da su vlasnici privatnih parkinga i garaža dužni plaćati naknadu za čisti prijevoz u iznosu od 5 (pet) posto od utvrđene cijene parkiranja. Obračun ove naknade vršit će resorno Ministarstvo na osnovu pismenog izvještaja o sredstvima prikupljenim naplatom za korištenje usluga.

Ministarstvo je najavilo da će ovim biti ostvareno, zbog bolje kontrole i uvedenih sankcija, značajno povećanje ovih vrsta prihoda koji će biti uplaćivani u Budžet KS-a. Po prvi put bi i lokalne zajednice trebale učestvovati u raspodjeli dijela prihoda od parkiranja što će se regulirati posebnim sporazumom.

Najavljeno je i da će sva ostala sredstva biti usmjerena u izgradnju podzemnih garaža i povećanje broja novih parking mjesta na području Kantona Sarajevo, što ostaje da se vidi nakon što se Uredba počne u potpunosti sprovoditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije