Sarajevo / KJKP Rad: Nismo odgovorni za štetu ako vlasnik pokrene vozilo s 'lisicama'

25. 12. 2016. u 15:12:00 Fena

Shares: 0

Na području kantona Sarajevo, otkako je od polovine novembra počela primjena sankcije blokiranja vozila postavljanjem naprave za blokiranje točkova, KJKP Rad je već imalo oko 45 intervencija na javnim parkinzima koje opslužuje.

Prema Uredbi o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Kantonu Sarajevo, primjena sankcije blokiranja vozila postavljanjem naprave za blokiranje točkova i plaćanja dodatnog naloga počela je 18. novembra.

"Sankcija se primjenjuje u slučajevima ukoliko: Korisnik usluge ne izvrši plaćanje parkinga, ne istakne parking kartu na vjetrobranskom staklu nakon parkiranja u roku od 10 minuta, koristi parking kartu koja ne odgovara zoni parkiranja i prekorači dozvoljeno vrijeme parkiranja i ukoliko se koristi povlaštena karta koja nije u skladu s ovom uredbom", rekao je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

'Rad' je dužan postupati po navedenoj Uredbi na uličnim parkinzima na kojima pruža usluge. "Lisice" se primjenjuju na uličnim parkinzima koja se nalaze uz saobraćajnicu.

Uposlenici KJKP Rad su korisnike usluge parkiranja koji krše navedene tačke Uredbe, koja se odnosi na postavljanje naprave za blokiranje točkova, dužni da pored instaliranja blokade, na vozačevim vratima vidno istaknu naljepnicu kao upozorenje da je kretanje vozila onemogućeno, uz doplatni nalog zakačen za prednje vjetrobransko staklo.

"Lisice su postavljene prema Uredbi gdje korisnik krši jednu od tačaka te uredbe i podliježe sankcionisanju blokiranja točkova", istakao je.

Po njegovim riječima, doplatni nalog košta 30 KM i na vrata se stavlja naljepnica s brojem telefona koji će vozač pozvati po plaćanju naloga da bi mu bila skinuta blokada s točkova.

"Blokade točkova su dizajnirane tako da ne oštećuju vozilo nego vrše blokiranje, ali ako vlasnik vozila pokrene svoj auto samoinicijativno i pored postavljene naljepnice na kojoj se upozorava da je kretanje vozila onemogućeno, KJKP Rad nije odgovorno za nastalu štetu", upozorio je Ramić.

Iz preduzeća 'Rad' napominju da postoji dovoljan broj parking mjesta u Kantonu Sarajevo, a kapacitet kojim raspolaže KJKP Rad je 2.111 mjesta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA