Pogledajte simpatični video iz Pionirske doline: Semir i Enes napravili ptičiju ulicu

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte simpatični video iz Pionirske doline: Semir i Enes napravili ptičiju ulicu
Foto: KJKP RAD / Nova sezona u Pionirskoj dolini

Ako ovih dana dođete u Pionirsku dolinu obavezno svratite do mini aleje koja dijeli dva vještačka jezera od vode koja teče i zove se Koševski potok, jer uživat ćete u koncertu cvrkuta ptica- vrabaca i drugih koji nisu selice, a sada imaju svoje vlastite domove, pozivaju iz Pionirske doline. 

"U krošnjama koje s jeseni otkriše svoje boje, jer sve su iste u ljeta zelena, nastade ptičija ulica u Pionirskoj dolini prepuna drvenih malih kućica- domova za sve ptice kojima je naš zoo vrt odabrani dom. Uposlenici Semir i Enes u zoološkom vrtu svoj talenat pokazaše vlastoručnom izradom malih drvenih kućica kojima drvored niz šetalište Koševskog potoka pretvoriše u pravu ptičiju ulicu. Ofarbaše ih jarkim bojama, kako bi ptice znale koji je njihov ulični broj i kako ne bi došlo do zabune čije je koje gnijezdo", objavili su.

Ljubav prema stanovništvu zoološkog vrta, životinjama od kojih moderan čovjek možda i treba učiti suživot, uposlenici Pionirske doline iskazaše i time što pticama koje odlučiše zimovati ovdje "sazidaše" tople natkrivene domove u kojima će bezbijedno zimovati i graditi gnijezda do proljeća.

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

Pionirska dolina i zoo vrt bogatiji za nekoliko "bebica"

Pionirska dolina i zoo vrt bogatiji za nekoliko "bebica"

Za nekoliko dana, istaknuli su, izgradiše šest drvenih jarkih domova, ali projekat izgradnje ptičije avlije nastavlja se i narednih dana. Bit će ih još mnogo, a sada kada su prvi domovi već useljeni svakog dana "komšiluk ptičije ulice uživa u koncertu njenih stanovnika".

"Imat će ptice osim doma i redovne obroke kada zapada bijeli pokrivač, jer ekipa hranilaca životinja u Pionirskoj dolini tim šetalištem hode po nekoliko puta dnevno, s posudama za dostavu hrane za nastambe u kojima zimuju i giboni, labudovi, vukovi, pa uzvodne rakuni, lisice, porodica magaraca, bizon Ivan i mnogi drugi. Uvijek će se od sada izgradnjom "ulice" za ptičice koje su ranije zimovale promrzle na krošnjama čekajući posluženje obroka stanovnicima zoološkog vrta naći i poneka žitarica, komadić hljeba i suhog voća", kažu iz Pionirske doline.

Kako je zima sve više na pragu možda Semirov i Enesov primjer iz Pionirske doline može biti primjer svima nama da usrećimo ptice u našim naseljima, napuštenim macama i psima izgradimo skloništa od studi i mrazeva.

"Ako vas interesuje kako su to u ptičijoj ulici u Pionirskoj dolini uradili prava je prilika da nas posjetite. Pionirska dolina i zoo vrt otvoreni su za posjetioce svaki dan od 8:30 do 17 sati", pozivaju iz Pionirske doline.

Ako ovih dana dođete u Pionirsku dolinu obavezno svratite do mini aleje koja dijeli dva vještačka jezera od vode koja teče i zove se Koševski potok, jer uživat ćete u koncertu cvrkuta ptica- vrabaca i drugih koji nisu selice, a sada imaju svoje vlastite domove. U krošnjama koje s jeseni otkriše svoje boje, jer sve su iste u ljeta zelena, nastade ptičija ulica u Pionirskoj dolini prepuna drvenih malih kućica- domova za sve ptice kojima je naš zoo vrt odabrani dom. Uposlenici Semir i Enes u zoološkom vrtu svoj talenat pokazaše vlastoručnom izradom malih drvenih kućica kojima drvored niz šetalište Koševskog potoka pretvoriše u pravu ptičiju ulicu. Ofarbaše ih jarkim bojama, kako bi ptice znale koji je njihov ulični broj i kako ne bi došlo do zabune čije je koje gnijezdo. Ljubav prema stanovništvu zoološkog vrta, životinjama od kojih moderan čovjek možda i treba učiti suživot, uposlenici Pionirske doline iskazaše i time što pticama koje odlučiše zimovati ovdje "sazidaše" tople natkrivene domove u kojima će bezbijedno zimovati i graditi gnijezda do proljeća. Za nekoliko dana izgradiše šest drvenih jarkih domova, ali projekat izgradnje ptičije avlije nastavlja se i narednih dana. Bit će ih još mnogo, a sada kada su prvi domovi već useljeni svakog dana komšiluk ptičije ulice uživa u koncertu njenih stanovnika. Imat će ptice osim doma i redovne obroke kada zapada bijeli pokrivač, jer ekipa hranilaca životinja u Pionirskoj dolini tim šetalištem hode po nekoliko puta dnevno, s posudama za dostavu hrane za nastambe u kojima zimuju i giboni, labudovi, vukovi, pa uzvodne rakuni, lisice, porodica magaraca, bizon Ivan i mnogi drugi. Uvijek će se od sada izgradnjom "ulice" za ptičice koje su ranije zimovale promrzle na krošnjama čekajući posluženje obroka stanovnicima zoološkog vrta naći i poneka žitarica, komadić hljeba i suhog voća. Kako je zima sve više na pragu možda Semirov i Enesov primjer iz Pionirske doline može biti primjer svima nama da usrećimo ptice u našim naseljima, napuštenim macama i psima izgradimo skloništa od studi i mrazeva. Ako vas interesuje kako su to u ptičijoj ulici u Pionirskoj dolini uradili prava je prilika da nas posjetite. Pionirska dolina i zoo vrt otvoreni su za posjetioce svaki dan od 8:30 do 17:00 sati.

Posted by Pionirska dolina i Zoo vrt on Thursday, November 17, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije