Pionirska dolina dobila nove stanovnike i prestižno priznanje

5
Radiosarajevo.ba
Pionirska dolina dobila nove stanovnike i prestižno priznanje
KJKP Park / Nova životinjska vrsta u Pionirskoj dolini

Sarajevska Pionirska dolina dobila je nove stanovnike, par gibona (Nomascus gabriellae), čovjekolikih majmuna. Njihovim dolaskom ovaj zoološki vrt dobio je posebno priznanje i uvršten je na svjetsku, eminentnu listu zaštite ugroženih životinjskih vrsta.

Time je i Bosna i Hercegovina svrstana u sami vrh, među 20 država u svijetu koje po programu Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija (EAZA) učestvuju u zaštiti životinja koje su pred izumiranjem u svojim prirodnim staništima.

"Veliko je to i vrlo značajno priznanje, ali i obaveza, ako se u obzir uzme i činjenica da od regionalnih zemalja, u ovom programu ove zaštićene vrste jedino učestvuje Slovenija, odnosno zoo vrt iz Ljubljane. Upravo iz tog zoološkog vrta stigli su za vikend i giboni u sarajevsku Pionirsku dolinu, a naš zoo vrt time uključili u 44, svjetska zoo vrta, u 20 zemalja koji svojim držanjem i uzgojem pokušavaju očuvati njihov opstanak i spasiti ih od izumiranja", poručuju iz Pionirske doline.

Ove životinje koje potiču iz jugoistočne Azije poznate su po tome da žive na drveću, da su vrlo aktivne životinje iz porodice primata, žive u paru, sa svojim potomcima, a što se tiče izgleda karakterišu ih duge prednje noge koje im služe za kretanje po drveću i kratak rep.

Giboni su i potpuno nova životinjska vrsta u Pionirskoj dolini, od svog postojanja ih nije imala, a dobili su vrlo kvalitetne primjerke koji će kroz Evropski program zaštite ugroženih vrsta (EEP) omogućiti nove potomke, razmjenu sa drugim svjetskim zoološkim vrtovima, kao i činjenicu da, kroz ovaj program, svaka jedinka ima svog koordinatora, što čini cijelu grupu najstručnijih ljudi koji se brinu o čitavoj zajednici, sarađuju, znaju koji uslovi i klima najviše odgovaraju kojoj životinji i slično.

"Ovakvi ex situ programi se odvijaju izvan prirodnog staništa ugroženih vrsta i prioritet su u svim zoo vrtovima. U sarajevski zoo vrt stigao je jedan par, mužjak od 10 godine i dvije godine starija ženka. Njihova nastamba je savremen i u skladu sa njihovom vrstom izgrađen objekat. Izgrađen je još prošlog ljeta, uz jedno od dva jezera u centralnom dijelu popularne sarajevske dječije oaze, ali pandemija korona virusa onemogućila je tada njihov transport", pojašnjavaju iz Pionirske doline.

Giboni, baš kako i zaslužuju imaju i svoje vlastito ostrvo, smješteno u sred jezera, a do njega će iz svog doma stizati prekrasnim drvenim mostićem.

Pogled na njihovu zabavu u dvorištu, a znamo da su vrlo aktivne životinje, neće zaklanjati nikakve žičane ograde ili portali, nego će ih posjetioci sa staza uz jezero moći neometano posmatrati. Imaju i svoj "baštanski" namještaj, stabla, užad i sve potrebno da se u sarajevskom zoološkom vrtu osjećaju što bolje i da "organiziraju" što zanimljivije zabave.

"Već su počeli da upoznaju svoj dom, u kojem su sada u karantinu, jer procedura transporta i nabavke životinja tako propisuje. U nadležnosti su Veterinarske inspekcije, narednih 30 dana, dok proces navikavanja na novi prostor prođe, a nakon toga očekuje ih i upoznavanje sa posjetiocima, u njihovom dvorištu, na sred jezera, baš u vrijeme otvaranja nove ljetne sezone u Pionirskoj dolini", saopćeno je iz Pionirske doline. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije