Podrška Općine Centar Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Radiosarajevo.ba
 Podrška Općine Centar Akademiji nauka i umjetnosti BiH
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i savjetnik načelnika Mustafa Resić posjetili su Akademiju nauka i umjetnosti BiH.

Ugostili su ih predsjednik Akademije Miloš Trifković, potpredsjednica Adila Pašalić-Kreso, generalni sekretar Zijo Pašić i sekretar Sekretarijata Akademije Amra Avdagić, gdje je Trifković upoznao goste o problemima sa kojima se suočava Akademija nauka i umjetnosti, te aktivnostima koje se realiziraju.

"Akademija se uglavnom finansira iz budžeta Kantona Sarajevo, ali taj novac je dovoljan samo za opstanak, ali ne i puni radni angažman ove ustanove. Akademija nauka i umjetnosti tužila je državu Bosnu i Hercegovinu zbog neriješenog statusa. Presudu smo dobili, ali su institucije BiH odbile da je provedu te nam, ukoliko se stanje ne promijeni, ne preostaje ništa drugo nego nastavak pravne borbe za rješavanje statusa Akademije", istakao je Trifković.

Ovom prilikom Trifković je informisao goste iz Općine Centar i o organizaciji Međunarodne konferencije koja treba da bude održana u Dubrovniku, a čiji domaćin je Akademija nauka i umjetnosti BiH. Međutim, za organizaciju ove konferencije Akademiji nauka i umjetnosti je potrebna finansijska podrška.

Ajnadžić je naglasio da Općina Centar ne može riješiti probleme Akademije nauka i umjetnosti BiH, ali ih može ublažiti.

"Sve ono što vi radite zaslužuje duboko poštovanje. Svakako da ćemo Akademiju nauka i umjetnosti staviti u finansijski fokus te pozivam i ostale lokalne zajednice da podrže Akademiju", kazao je Ajnadžić.

Jasna Beba je ovom prilikom podsjetila da su prije nekoliko dana već uručena finansijska sredstva Općine Centar u iznosu od deset hiljada maraka namijenjena za podršku radu Akademije.

"Prilikom našeg zadnjeg susreta razgovarali smo o uvrštavanju Akademije nauka i umjetnosti u budžet Općine Centar. Na taj način Akademija bi imala sredstva na koja može računati i to ne bi bila povremena finansijska pomoć. U našim daljnjim kontaktima izražena je želja da Općina finansijski pomogne Međunarodnu konferenciju i mi ćemo, u skladu sa našim mogućnostima, izdvojiti određena sredstva", istakla je Beba. Savjetnik Resić je dodao da Općina Centar želi pomoći institucije koje predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije