Pitali smo sarajevske političare kako se nose s redukcijama vode

Naim Kavazić
Pitali smo sarajevske političare kako se nose s redukcijama vode
Problem vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo već godinama muči stanovnike.

Stalne redukcije vode, kvarovi i pucanje cijevi na sve strane, nelegalni priključci, gubici vode od 80 posto i više, samo su neke od činjenica s kojima se suočavaju Sarajlije.

Grad koji leži na Miljacki, Dobrinji, Željeznici, Bosni, Zujevini ima relativno čistu i kvalitetnu vodu, a apsurdno je da proživljava svakodnevne redukcije vode.

Portal Radiosarajevo.ba istražio je šta o ovome problemu misle političari čije je mjesto prebivališta u Sarajevu, i kako se njihove porodice nose sa svakodnevnim redukcijama.

Nestašica vode u 21. vijeku i u glavnom gradu BiH je nedopustiva! Naprosto je apsurdno da još uvijek imamo taj problem i da ga kantonalne vlasti nisu riješile svih ovih godina. Ovakve redukcije prave velike opstrukcije u svakodnevnom životu, posebno ljudima s malom djecom te pogotovo u slučaju bolesti u noćnim satima kada bolesno dijete ne možete ni umiti jer nemate vode. Najviše mi smeta prebacivanje odgovornosti premijera Konakovića na ViK ili obratno, ili vlade na nekog drugog. A pored toga mi smeta i ta kolektivna letargija koja je zavladala u društvu te svi misle da ce kukanjem po društvenim mrežama nešto riješiti. Rješenje je u izlasku na ulice i masovnim protestima“, kaže za Radiosarajevo.ba Jasna Duraković, zastupnica u Predstavničkom domu FBiH (SBB).

"S problemom nestašice vode suočavam se od 1999. godine, jer moja porodica je nastanjena u ulici Ferhadija, te se navikla da u periodu od 00:00 sati do 6:00 sati nema vode. Nažalost, ovaj problem u vezi s vodosnabdijevanjem Sarajeva traje već skoro 20. godina i vjerujem da će se ubrzo riješiti“, rekao nam je Hajriz Bećirović, funkcioner SDA.

„Svakodnevne redukcije u vodosnabdijevanju su katastrofa i umjesto da se stanje popravlja, susrećemo se sa sve dužim i češćim redukcijama. Krajnje je vrijeme da KJKP ViK počne raditi svoj posao i riješi ovu situaciju“, kazao je za Radiosarajevo.ba Vibor Handžić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva i Općinskom vijeću Općine Stari Grad Sarajevo.

KJKP ViK  - undefined

Ponižavajuće je da u 21. vijeku govorimo o konstantnoj redukciji vode u glavnom gradu jedne države.  Kada bi se ovaj slučaj desio u bilo kojoj drugoj zemlji u Europi, vlast bi morala da podnese kolektivnu ostavku. Priča da otiče 75 posto vode kroz cijevi, je priča za malu djecu i konačno sadašnja vlast treba izaći pred građane Sarajeva i reći kakav je plan da se riješi ovaj problem u bliskoj budućnosti. Neshvatljivo je da svaka porodica u Sarajevu u svom domaćinstvu, pa tako i moja, u 2017. godini ima desetke litara vode natočenih u kanistere ili plastične flaše kao rezervu kada dođe do redukcije“, naglašava Samer Rešidat, bivši ministar za kulturu i sport KS-a (DF)

„Iako živim u naselju u kojem su redukcije rjeđe, uveliko se susrećem sasvim problemima koje proživljava većina Sarajlija gdje dolazi do dužih prekida u snabdijevanju vodom. Ove redukcije vode su pravo ogledalo i slika sadašnje vlasti u KS-u“, Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH (SDP).

Stalne prekide u vodosnabdijevanju rješavam punim kanisterima i flašama vode koje nam donekle pomažu da se nosimo s ovim problemom. Nažalost, došli smo u situaciju da Sarajevo umjesto da se razvija i postaje europska metropola, ono postaje srednjovjekovna kasaba“, kazao nam je Damir Mašić, zastupnik u Parlamentu FBiH (SDP)

Redukcije vode u Sarajevu su posljedice nemara u KJKP ViK svih ovih godina koje su došle na naplatu. Svaki dan, nažalost, moja porodica je osuđena da kupuje flaširanu vodu kako bi riješila osnovne potrebe za normalan život“, ističe Dževad Rađo, zastupnik u Skupštini KS-a (SBB).

Podsjećamo, nakon što je na sjednici skupštine KJKP Vodovod i kanalizacija u srijedu smijenjen Nadzorni odbor KJKP Vodovod i Kanalizacija Sarajevo te imenovan novi za narednih šest mjeseci, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obratio se javnosti.

Premijer Konaković je kazao kako je logično da se desi smjena menadžmenta Vodovoda i kanalizacije Sarajevo, na što, prema njegovim riječima, Vlada KS-a ne utječe.

"Analizirali smo sve što se dešava u KJKP ViK-a i tako smo donijeli odluku o novim članovima. U narednim danima novi članovi Nadzornog odbora će raditi na smjeni aktuelne Uprave ViK-a.

Rekao je kako se trebaju očekivati nova lica u Vodovodu, kao i potpuno drukčija slika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije