Musala / Ovo su prijedlozi za budući izgled ulice u centru Sarajeva

13. 12. 2021. u 15:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sarajevska Općina Centar objavila je prijedloge za budući izgled ulice Musala.

Kako je navedeno, građani će biti ti koji će odlučivati o tome kako će ulica u buduće izgledati.

"Općina Centar Sarajevo u saradnji sa UNDP Accelerator Labom, Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Gradom Sarajevo pokrenula je inicijativu pod nazivom 'Re-imagine my street' – 'Moja mašta za moju ulicu'", navode iz Općine Centar.

Kako kažu, radi se o prvoj inicijativi ove vrste u Bosni i Hercegovini koja ima za cilj da doprinese inkluzivnoj i održivoj urbanoj transformaciji mikrolokaliteta u ovoj Općini, kroz kolektivno dijeljenje ideja za obnovu i unaprijeđenje javnih površina od strane građana, te realiziranje konkretnih akcija za zelenije, živopisnije i za život ugodnije javne prostore u Općini Centar Sarajevo.

Nakon konsultativnog događaja "Urban Lab" organizovanog u ulici "Musala, na kojem su građani imali priliku dati svoje prijedloge za njeno uređenje te predložiti ideje za transformaciju, na osnovu dobijenih sugestija građana pripremljena su 4 (četiri) idejna rješenja.

Ova rješenja sada su dostupna na Platformi za otvorene inovacije i otvorena su za glasanje javnosti na OVOM linku.

Građani mogu glasati između predloženih rješenja ostavljanjem ocjene, komentara ili "like".

Konačni rezultati glasanja i "sviđanja" predloženih rješenja od strane građana biće javno dostupni od 6. januara 2022. godine, do kada je i moguće glasanje. Na osnovu glasova, ideja i sugestija u vezi budućeg izgleda ove ulice, pristupit će se izradi glavnog projekta revitalizacije ovog lokaliteta.

"Vaše ideje i vizije će uticati na funkcionalnost ovog javnog prostora, ali i za društveni, fizički, ekološki, ekonomski i kulturni oblik i sadržaj istog, stoga pozivamo naše sugrađane da uzmu učešće u ovom projektu", saopćeno je iz Općine Centar.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (12)