Ovo je prva sarajevska općina koja umanjuje komunalne takse

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je prva sarajevska općina koja umanjuje komunalne takse
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Općina Stari Grad umanjuje komunalne takse (ilustracija)

Odlukom općinskog načelnika mr.Ibrahima Hadžibajrića umanjit će se visina komunalnih taksi za pravna i fizička lica, odnosno mikro, mala, srednja i velika preduzeća koja djeluju u Starom Gradu.

Sagledavši cjelokupnu ekonomsku situaciju i visine komunalnih taksi koje proizilaze iz nove odluke, a koje bi se negativno odrazile na poslovanje i cjelokupan poslovni i privredni ambijent, načelnik Hadžibajrić naložio je nadležnoj Službi za privredu da pripremi izmjene Odluke o komunalnim taksama o kojim će se Općinsko vijeće Stari Grad izjašnjavati već na sljedećoj sjednici, zakazanoj za četvrtak, 28.aprila, 2022. godine.

Izmjene odluke podrazumijevaju značajna umanjenja u odnosu na postojeću odluku, čime će se iznosi komunalnih taksi u pojedinim kategorijama vratiti na prvobitne.

Ilidža dobija mjesto najbolje kupovine: Novi tržni centar otvara svoja vrata!

Ilidža dobija mjesto najbolje kupovine: Novi tržni centar otvara svoja vrata!

Primjera radi, fizička lica koja su važećom odlukom trebala plaćati između 450-600 KM za poslovno sjedište, u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi, novim izmjenama plaćat će od 100-200 KM, a za izdvojene poslovne jedinice od 40 do 100 KM, umjesto dosadašnjih 200 do 300 KM.

Značajna umanjenja za mikro, mala, srednja i velika preduzeća

Važeća odluka propisuje da su sva pravna lica dužna da plate od 4.000 do 5.000 KM za poslovno sjedište, zavisno od zone u kojoj se nalazi, te između 2.000 i 2.500 KM za svaku poslovnu jedinicu koju posjeduju. Izmjenom odluke, ti iznosi znatno se umanjuju.

Mikro i mala pravna lica neće više plaćati gore navedeni iznos, nego će za poslovno sjedište– u zavisnosti u kojoj zoni se nalazi, plaćati iznos od 200 - 1.000 KM na godišnjem nivou, dok će za svaku poslovnu jedinicu plaćati između 60 i 300 KM, opet zavisno od zone.

Važno je naglasiti da se za ugostiteljsku djelatnost – koja je najčešća u Starom Gradu, iznosi komunalnih taksi neće ni mijenjati u odnosu na odluku koja je bila na snazi prije donošenja presude Ustavnog suda.

Srednja i velika pravna lica, prema predloženim izmjenama, trebala bi plaćati od 600 do 4.000 KM za poslovna sjedišta, a oni koji imaju do 5 poslovnih jedinica za svaku od njih plaćali bi taksu u iznosu od 40% od naprijed navedenog, tačnije od 240 do 1.600 KM. Oni koji imaju više od 5 poslovnih jedinica plaćali bi komunalne takse u iznosu od 10% od gore navedenog iznosa. To iznosi 60 do 400 KM po poslovnoj jedinici, u zavisnosti od zone.

Posebni iznosi za osjetljive kategorije

Posebna pažnja posvetila se tzv osjetljivim kategorijama kao što su stari tradicionalni obrti, taksi prevoznici i drugi obrtnici koji obavljaju usluge javnog prevoza stvari, samostalni trgovci pojedinci (štandovi) i domaća radinost kojima su dodatno umanjeni iznosi komunalnih taksi. Stari tradicionalni obrti do sada su trebali plaćati takse u iznosu od 90-120 KM, a sada 20-40 KM na godišnjem nivou.

Odgovornost snosi zakonodavac

"Naglašavamo da je do donošenja nove Odluke o komunalnim taksama u Općini Stari Grad Sarajevo došlo zbog potrebe usklađivanja sa Zakonom o komunalnim taksama (Službene novine KS, broj 8/22) koji je Skupština Kantona Sarajevo usvojila na prijedlog Ministarstva finansija KS, a usljed presude Ustavnog suda FBiH kojom je utvrđeno da vrsta djelatnosti ili zanimanje ne može biti relevantan kriterij za visinu komunalnih taksi. Resorno ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo tada su svjesno propustili da kroz zakon propišu okvir ili kriterije na osnovu kojih će se utvrditi visine komunalnih taksi, kao što je do sada bila praksa, i svu odgovornost prebacili na općine.

Iako su općine, kao jedinice lokalne samouprave, tražile od resornog ministarsva i Vlade KS da propišu okvire za donošenje ovih odluka, oni su se oglušili, te je došlo do situacije da se važeće odluke moraju po nekoliko puta mijenjati i usklađivati kako bi se našlo najpovoljnije rješenje", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije