Ministar Delić: Šta nam znači povećanje komunalnih taksi?

3
Radiosarajevo.ba
Ministar Delić: Šta nam znači povećanje komunalnih taksi?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo komentarisao je povećanje komunalnih taksi u ovom kantonu.

"Šta nam znači povećanje komunalnih taksi?

Novi Zakon o komunalnim taksama Kantona Sarajevo jedna je od češćih tema gdje god da se pojavim, obzirom da smo Ministarstvo privrede pa se često povezujemo i sa komunalnim nadležnostima.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Iako nemamo direktan utjecaj u ovoj oblasti želim naglasiti da smo mi u Ministarstvu od početka mandata protiv bilo kakvih nameta koji će poslodavcima otežati poslovanje, održavanje likvidnosti i/ili usporiti razvoj poslovanja.

Smatramo da ekonomija da bi rasla mora biti rasterećena maksimalno, posebno u ovim izazovnim vremenima kad i velike ekonomije znaju da prije svega moraju opstati, pa tek onda rasti i zato povećavanje bilo kakvih nameta nije dobro ni po privredu, ni po javni sektor koji zavisi od te privrede.

Moram naglasiti da smo mi u protekloj godini uložili u privredu oko 150 miliona KM i da je dobar dio tih sredstava iskorišten za sanaciju negativnih posljedica pandemije i stabilizaciju poslovanja i smatramo da nije potrebno da se ta sredstva sad uzimaju privrednicima putem komunalnih taksi.

Zbog svega navedenog apeliram na općine, obzirom da novi Zakon o komunalnim taksama njima ostavlja nadležnost da svojim odlukama odrede visinu ovih taksi, da povedu računa o činjenici da nam je za stabilnost privrede neophodno voditi računa i o stabilnosti i likvidnosti svih naših privrednika; od najmanjeg do onog najvećeg privrednika.

Svi zajedno oni su sastavni dio našeg ekonomsko – socijalnog ekosistema koji mora biti stabilan i snažan kako bi i naše društvo imalo mogućnost rasta i razvoja. Za nas i naše buduće generacije", naveo je Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije