Općina Stari Grad: Stojniću nisu povrijeđena prava, deložiran je zbog duga

Radiosarajevo.ba
Općina Stari Grad: Stojniću nisu povrijeđena prava, deložiran je zbog duga
Foto: Arhiv / Općina Stari Grad
Nakon što je jučer objavljena preporuka Ombudsmena u BiH, u kojoj je pojašnjeno da je Denisu Stojiniću tokom deložacije ugostiteljskog objekta Tesla Pub u Sarajevu, povrijeđeno nekoliko ljudskih prava, danas je reagirala i Općina Stari Grad.

Iz Općine Stari Grad Sarajevo ističu kako je riječ o različitim tumačenjima preporuka koje je donijela Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH u ovom slučaju.

"Preporuka glasi: da se uzme u razmatranje ponuda podnosioca žalbe i izjasni o istoj vodeći računa o komercijalnim interesima općine, ali i interesima pravičnog utvrđivanja naknade, s obzirom na površinu i strukturu prostora, u skladu s prijedlogom Sporazuma o vansudskom poravnanju, koji je razmatran na sjednici Vijeća u januaru 2015. godine", saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Nadalje, oni pojašnjavaju kako je donesena odluka o vansudskom sporazumu, ali da ovaj sporazum nije postignut jer "zakupac Denis Stojnić nije pristajao na ponuđene uslove nagodbe, uporno odbijajući da plati cijenu zakupa koju je sam ponudio na javnom oglasu".

"U nagodbi je zakupcu nuđena mogućnost otplate duga na rate, ali on to nije prihvatio, te je sudski postupak nastavljen i provedena deložacija zbog duga za zakup u iznosu od 370.000 KM, za prostor u S. H. Muvekita 1, tzv. Tesla", pojašnjavaju iz općine.

Dodaju i da su do sada nadležne službe u Starom Gradu izvršile preko 50 deložacija zakupaca koji nisu izmirivali svoje dugove, čime se negiraju tvrdnje da je Stojnić kao zakupac imao nejednak treman i da su mu povrijeđena prava.

"S obzirom na to da se u medijima navodi de se porodica Stojnić obratila Instituciji ombudsmena, ističemo da pomenuta porodica u Starom Gradu koristi tri poslovna prostora za koje su sklopljeni ugovori u skladu sa navedenom odlukom i da nemaju problem sa poštivanjem odluke u tim prostorima, dok u slučaju poslovnog prostora tzv. Tesla ne žele ispoštovati ugovorne obaveze", ističe se u saopćenju.

Za kraj, iz općine poručuju da će ove preporuke Ombudsmena u BiH biti razmotrene, ali da općina neće djelovati suprotno zakonima i svojim interesima, te pozivaju Instituciju ombudsmena da preispita svoje preporuke.

"Ne treba donošenjem ovakvih preporuka ohrabrivati zakupce općinskih poslovnih prostora na nezakonito djelovanje i neplaćanje zakupa, što se direktno odražava na budžet općine, a samim tim i na realizaciju projekata od interesa za lokalnu zajednicu. Također, izdavanje ovakvih preporuka i njihovo medijsko objavljivanje je u suprotnosti s tvrdnjama Ombudsmena u BiH da svojim odlukama ne mogu prejudicirati ishod sudskog postupka po tužbi bilo koje strane", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije