Općina Centar nastavlja s projektima utopljavanja zgrada škola i vrtića

Radiosarajevo.ba
Općina Centar nastavlja s projektima utopljavanja zgrada škola i vrtića
Potvrđujući svoje opredjeljenje za energetski održiv razvoj na načelima energetske efikasnosti, održive gradnje obnovljivih izvora energije, Općina Centar Sarajevo nastavlja s projektima utopljavanja školskih zgrada u cilju ušteda energije.

Nakon uspješno okončanog takvog projekta za Osnovnu školu ''Alija Nametak'', u toku su pripreme za realizaciju projekata utopljavanja postavljanjem termoizolacione fasade na još nekoliko zgrada škola i vrtića na području općine Centar, stoji u saopćenju kabineta Općine Centar.

Kako nam je kazala arhitektica Ljiljana Borovčanin-Ćirković, viša stručna saradnica u općinskom Centru za podršku biznisu, koja u ime Općine Centar vodi ove projekte, kada je riječ o sljedećim projektima energetske efikasnosti, u toku je pribavljanje energetskih audita za četiri objekta: II faza za OŠ ''Alija Nametak'', OŠ ''Musa Ćazim Ćatić'', obdanište ''Šareni voz'' i Centar za mlade na Gorici.

"Vrijednost radova na utopljavanju zgrade škole 'Musa Ćazim Ćatić' je 150.000 KM, a zajednički će ih finansirati Općina Centar sa 100.000 KM i federalno Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša s preostalim iznosom sredstava. Utopljavanje objekta obdaništa 'Šareni voz' procijenjeno je na 60.000 KM. U narednom periodu će biti provedene procedure izbora najpovoljnijih ponuđača za pomenute projekte, tako da se u septembru očekuje potpisivanje ugovora. Što se tiče ostalih dokumenata, završen je energetski audit za zgradu Osnovne škole 'Hasan Kikić' na Gorici, a u toku je postupak javne nabavke za pribavljanje detaljnog energetskog audita za OŠ 'Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'", objasnila je Ljiljana Borovčanin-Čirković.

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Centar 2014. godine usvojilo Politiku energetske efikasnosti kojom je definirano opredjeljenje središnje sarajevske Općine za racionalno korištenje i promoviranje uštede energije. Kao ciljevi i misija u toj oblasti navedeni su: identifikacija, analiza i predlaganje planova i mjera za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje negativnih utjecaja na životnu sredinu; promocija aktivnosti usmjerenih na štednju i povećanje energetske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije; edukacija i podizanje svijesti građana po pitanju energetske efikasnosti i uštede energije, te davanje doprinosa globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Osim toga, Općinsko vijeće Centar je na 53. sjednici, održanoj 26. jula 2016. godine, usvojilo Akcioni plan energetski održivog razvoja općine Centar – SEAP (SustainableEnergy Action Plan). Akcioni plan, koji je urađen u skladu sa smjernicama Evropske komisije, sadrži prijedlog mjera i aktivnosti potrebnih za smanjenje emisija CO2, na nivou područja općine Centar za 20% do 2020. godine, a planirane mjere su obuhvatile šest sektora i to: izgradnja objekata, saobraćaj, javna rasvjeta, kruti otpad, vodosnabdijevanje i obnovljivi izvori energije. Za svaku od navedenih mjera predviđena je vremenska dinamika i nosioci provedbe, procjena troškova i ušteda, sa prijedlozima izvora finansiranja. Usvajanjem pomenutih dokumenata stvoreni su preduvjeti da Općina Centar može s projektima aplicirati za sredstva iz fondova Evropske unije kao i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Međutim, i prije usvajanja ovih važnih dokumenata Općina Centar je tokom 2013. i 2014. godine realizirala projekt utopljavanja zgrade Osnovne škole ''Alija Nametak'' koja se nalazi na njenom području u Ulici Zaima Šarca 15. Projekt u vrijednosti 70.000 KM zajednički su finansirali Općina Centar sa 30.000 KM i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša FBiH sa 40.000 KM. Zahvaljujući tim sredstvima okončana je prva faza projekta u kojoj je postavljena termoizolaciona fasada sa stiroporom na školskoj zgradi i zahvaljujući tome uprava škole može uštedjeti godišnje do 87.409 kilovat-sati toplotne energije, odnosno preračunato u novcu ušteda iznosi 12.730 KM. Tokom ovih radova, osim postavljanja fasade, izvršena je i sanacija učionica na drugom spratu koje su prokišnjavale, zamijenjeni su oluci i postavljen gromobran, te urađena sanacija kanalizacione mreže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije