Općina Centar izdvojila 10 hiljada KM za Fond memorijala

Radiosarajevo.ba
Općina Centar izdvojila 10 hiljada KM za Fond memorijala
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je v.d. direktora Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida (Fond memorijala) Suada Zijadića.

Povod posjete bio je uručivanje sporazuma na osnovu kojeg je iz budžeta Općine Centar izdvojeno 10.000 maraka za sufinansiranje projekata Fonda memorijala.

Sporazum se odnosi na finansiranje izrade i postavljanja nišana i spomen-obilježja šehidima, poginulim braniteljima i umrlim veteranima rata Armije RBiH ukopanim na grobljima na području Kantona Sarajevo kojima upravlja Fond memorijala.

Prema riječima direktora Zijadića, sredstva koja godinama Općina Centar izdvaja Fondu memorijala veoma su značajna.

"Sredstva koja smo dobili od Općine namjenski ćemo iskoristiti za postavljanje nišana i spomen-obilježja šehidima, poginulim braniteljima i umrlim veteranima odbrambeno-oslobodilačkog rata. Trenutno radimo na postavljanju nišana umrlim veteranima, a prema Zakonu o dopunskim pravima boraca.  Općina Centar zaista svake godine finansijski podržava Fond memorijala shvatajući koliko je važno da se čuva uspomena na učesnike proteklog rata koji su dali svoje živote za slobodu našeg grada i države Bosne i Hercegovine. Stoga se zahvaljujemo Općini Centar na sveukupnoj dosadašnjoj podršci i izdvojenim sredstvima iz općinskog budžeta", kazao je Zijadić.

Načelnik Ajnadžić je istakao važnost sjećanja na sve one koji su za ovu državu dali ono najvrijednije, svoje živote.

"Dužni smo pamtiti i podsjećati na historijske vrijednosti i odavati dužno poštovanje i počast onima koji su dali život za odbranu države", naglasio je Ajnadžić.

Finansijska sredstva u iznosu 10.000 KM Općina Centar će uplatiti na račun Fonda memorijala koji je u obavezi da raspiše javni poziv za izbor izvođača za navedene radove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije