Održana sjednica Gradskog vijeća: Sarajevo dobilo 'Zastavu časti Vijeća Evrope'

0
Radiosarajevo.ba
Održana sjednica Gradskog vijeća: Sarajevo dobilo 'Zastavu časti Vijeća Evrope'
Foto: Grad Sarajevo / Održana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Rad 42. sjednice Gradskog vijeća kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući
Gradskog vijeća, započeo je usvajanjem odluka o razrješenju određenih članova radnih tijela
Gradskog vijeća. S tim u vezi, usvojene su i odluke o izboru novih članova ovih radnih tijela.

U nastavku sjednice, Gradsko vijeće je dalo saglasnost na Program aktivnosti za Dan
obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. za 2025. godinu.

Usvojene su odluke o proglašenju udruženja "Zajedno smo jedno", Pomozi.ba te Fondacije
"Ivanka i Safet Zec", za udruženja, odnosno fondaciju od posebnog značaja za Grad
Sarajevo, zbog njihovog izuzetnog doprinosa zajednici.

Heroj masakra u Daruvaru: Primio metak u prsa, skočio kroz prozor pa otišao po pomoć

Heroj masakra u Daruvaru: Primio metak u prsa, skočio kroz prozor pa otišao po pomoć

Nakon što je na 39. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena Odluka o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Sporazuma o donaciji brončane statue Vladimir Perić-Valter, Kineska fondacija za mir i razvoj ponovno je dostavila Sporazum o donaciji statue Valter sa neznatnim izmjenama, na koji je Gradsko vijeće, na današnjoj sjednici, dalo saglasnost.

Usvojena je Odluka o prihvatanju Pokroviteljstva – Realizacija dokumentarnog filma radnog
naziva "POFALIĆKA BITKA – GROM U ZORU", autora Avde Huseinovića, a koji će se prikazivati u okviru obilježavanja Dana opsade grada Sarajeva 1992.-1995., sljedeće godine.

Usvojena je i Odluka o izmjenama Odluke o proglašenju manifestacija iz oblasti privrede i lokalnog poslovanja od posebnog interesa za Grad Sarajevo. Tako su i manifestacije "Ljeto na Vilsu" i "Zima na Vilsu" postale manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo. Gradski vijećnici su podržali i Odluku o proglašenju i sufinansiranju 4. Godišnjeg samita Mreže balkanskih gradova B40 pod nazivom "B40 Sarajevo Samit" kao događaja od posebnog interesa i međunarodnog značaja za Grad Sarajevo, a koji će se održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, početkom sljedeće godine.

Usvojena je odluka kojom će Grad Sarajevo pružiti finansijsku podršku djelovanju sportskih
klubova: FK "Sarajevo, FK "Željezničar" i SFK 2000 Sarajevo. Na prijedlog gradskog vijećnika Adija Škaljića usvojen je zaključak da se u budžetu Grada Sarajeva za 2025. godinu, planiraju sredstava u iznosu od 30.000,00 KM za SFK 2000 Sarajevo, sa ciljem da se obezbjedi jednak iznos za podršku ovom klubu kao što je već izdvojen za klubove FK "Sarajevo" i FK "Željezničar".

U pauzi sjednice je gradonačelnica Benjamina Karić skupu predstavila Christiana Petry, predsjednika pododbora za Nagradu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Gost se obratio prisutnima, a potom je uručio priznanje – Zastava časti Vijeća Evrope (Flag of Honour) Gradu Sarajevu.

Obrazložio je da se radi o priznanju koje se dodjeljuje za napore u promicanju jedinstva i razumijevanja među građanima Evrope. "Zastava časti" predstavlja najviši standard u promicanju demokracije, ljudskih prava i vladavine prava – temeljnih stupova na kojima gradimo našu budućnost, rekao je. Vijeće Evrope je ovu nagradu Gradu Sarajevu dodijelilo u aprilu mjesecu ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije