Održana rasprava o Nacrtu zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade

Radiosarajevo.ba
Održana rasprava o Nacrtu zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade
/ Foto: Općina Centar
U velikoj sali Općine Centar u petak 9. decembra 2016. godine održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade.

Javnu raspravu je u ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića otvorio njegov savjetnik za lokalnu samoupravu Bećir Sirovina koji se zahvalio na odzivu na raspravu koja je kao tema vrlo aktuelna i interesantna za građanstvo. Novo zakonsko rješenje iz ove oblasti je u obliku nacrta usvojila Skupština Kantona Sarajevo na 20. redovnoj sjednici, održanoj 19. oktobra ove godine i uputila ga u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić je u svom uvodnom izlaganju obrazložio osnovne odredbe ovog predloženog zakonskog rješenja. Kako je naveo, usvajanjem nacrta novog zakona u prvom planu se imala dobrobit etažnih vlasnika, odnosno njihovih predstavnika koji su najznačajnija karika u ovom lancu, a u skladu sa federalnim Zakonom o stvarnim pravima, što predstavlja jedan od razloga donošenja novog zakona. Ministar Lukić je prisutne informisao da će nadležno ministarstvo sve prijedloge i primjedbe, dostavljene u pismenom obliku, razmotriti kao bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja koja će biti uvrštena u prijedlog novog zakona.

Prisutne građane i predstavnike etažnih vlasnika sa odredbama Nacrta zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, te koje novine donosi ovo predloženo zakonsko rješenje je upoznala pomoćnica ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Višnja Ljubijankić.

Nakon ovog izlaganja su prisutni mogli iznositi svoje sugestije i prijedloge na predloženi Nacrt zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade.

Na kraju javne rasprave je naglašeno da svi zainteresovani svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na Nacrt zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade mogu u pismenoj formi dostaviti do 19. decembra ove godine na adresu Ministarstva  prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, na protokol Kantona Sarajevo u ulici Reisa Džemaludina Čauševića 1.  

U ime Općine Centar javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici općinskih službi za  stambene i inspekcijske poslove, kao i Službe za lokalnu samoupravu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije