Obustavljene nove Centrotransove linije

Radiosarajevo.ba
Obustavljene nove Centrotransove linije
Arhiv / Ilustracija
Od ponedjeljka 30. maja 2016. godine kompanija Centrotrans Eurolines počela je s održavanjem probnih linija Dobrinja – Vogošća i Sutjeska – Orahov brijeg - Vogošća.

No, samo sedam dana kasnije, prestali su s radom na ovim linijama.

"Kompanija Centrotrans Eurolines je, nakon brojnih zahtjeva Općine Vogošća i Općine Novi Grad Sarajevo i peticija građana koji gravitiraju ovim linijama, kao i očiglednog opstruiranja od Ministarstva za saobraćaj KS-a u provođenju Zakonom propisanog postupka usklađivanja i registracije redova vožnje, od 1. juna 2016. godine otpočela s radom na linijama Vogošća – Dobrinja i Sutjeska – Orahov Brijeg – Vogošća.

Međutim, nakon sedam dana, a po izričitom nalogu ministra za saobraćaj Kantona Sarajevo, Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove svojim rješenjima broj UP1-14-11/03-27.1-7823-1/16 i UP1-14-11/03-27.1-7823-2/16 od 31.05.2016. godine zabranila je održavanje linija Vogošća – Dobrinja i Sutjeska – Orahov Brijeg –Vogošća. Inspekcija je navela da je navedena Rješenja donijela zbog posebnog zahtjeva ministra za saobraćaj Kantona Sarajevo, koji je svojim dopisom broj 04-27-sl./16 KM zahtijevao poduzimanje mjera protiv samo Centrotrans Eurolines, a ne i protiv KJKP GRAS koji u kontinuitetu, godinama obavlja nelegalan prijevoz u Kantonu Sarajevo.

Želimo da vas informiramo da je po nalogu Konkurencijskog vijeća BiH još 2010. godine Ministarstva za saobraćaj KS-a otpočelo postupak usklađivanja redova vožnje u KS-u, ali ga do dana nije dovršilo samo iz razloga što KJKP GRAS ne ispunjava Zakonom propisane uvjete za obavljanje javnog prevoza. Shodno našim prethodnim dopisima upućenim Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i nepoduzimanju nikakvih mjera protiv KJKP GRAS Sarajevo koje obavlja javni prevoz suprotno odredbama Zakona o cestovnom prevozu Federacije BiH (posebno članom 3. tačka 14, član 23 i 33.) jasno je da se radi o nezakonitom ponašanju Ministarstva za saobraćaj i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Cijeneći navedene okolnosti, Uprava Društva donijela je odluku da privremeno obustavi prevoz na navedenim linijama od 7. juna 2016. godine”, navedeno je u saopćenju kompanije Centrotrans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije