Obnavlja se Austrijska kuća kod Druge gimnazije

Radiosarajevo.ba
Obnavlja se Austrijska kuća kod Druge gimnazije
FOTO: Radiosarajevo.ba / Austrijska kuća kod Druge gimnazije
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas je na sastanku s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem razgovarao o temi obnove tokom rata porušene Austrijske kuće u parku iza Druge gimnazije.

"Općina Centar ima namjeru da obnovi ovaj objekat i vrati mu isti status kao prije rata. Postoje inicijative da se u ovoj kući smjeste neke institucije, za što lično nemam ništa protiv, posebno kad se radi o edukativnim sadržajima i promoviranju prava nacionalnih manjina. U budžetu Općine Centar planirali smo iznos od 50.000 KM za izradu projektne dokumentacije za Centar za zdravo odrastanje djece, koji bi bio smješten u Austrijskoj kući", rekao je Ajnadžić tokom sastanka.

Zemljište na kojem se nalazila Austrijska kuća i park upisano je kao vlasništvo Zavoda za izgradnju KS, stoga je Općina Centar uputila zahtjev prema Vladi Kantona Sarajevo da zajednički učestvuju u ovom projektu.

Kompletna površina parka je 2.500 metara kvadratnih, a 705 kvadrata je površina razrušene Austrijske kuće izgrađene pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Premijer Konaković je iskazao interes da Kanton Sarajevo u saradnji s Općinom Centar zajednički realizuje taj projekt.

"Na sljedeću sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo, koja je planirana za početak jula, pripremit ćemo materijal kako bi se zastupnici mogli izjasniti oko ove inicijative o zajedničkom pokretanju projekta gdje Kanton Sarajevo daje zemljište, a Općina Centar finansira obnovu, na osnovu čega bi onda mogli potpisati ugovor o zajedničkoj izgradnji", dodao je Konaković.

U Dnevnom centru, koji treba biti smješten u obnovljenom objektu Austrijske kuće, djeca bi imala priliku za besplatno obrazovanje kroz cjelodnevne radionice, kurseve stranih jezika i druge oblike edukativnih radionica. U taj prostor bi također bila smještena i dječija čitaonica i biblioteka, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije